ProteinSärskilt tillräckligt intag av protein (äggviteämnen) bör ses till eftersom proteinbehovet ökar när människan åldras. En bra proteinkälla behöver ingå i dagens alla måltider och mellanmål. Protein finns i mjölkprodukter, kött, fisk och ägg. Bra proteinkällor från växtriket är till exempel bönor, linser, soja, nötter och frön. Det är bra att dagligen äta minst ett mättande mål där en fjärdedel av tallriken består av proteinrik mat som kött, fisk, broiler eller bönor. Mjölk eller surmjölk väljas som matdryck vid flera av dagens måltider. Om man inte dricker mjölk är sojadryck ett bra val. Fullkornsspannmål och fettDet är också bra att dagligen äta mat som innehåller fullkornsspannmål som till exempel gröt eller bröd. Vegetabiliskt margarin med 60–70 % fett samt ost och pålägg och/eller ägg är ett bra val på brödet. Som mellan- och kvällsmål är kvarg, yoghurt, fil, proteinpudding eller nötter ett bra val som tillägg till bröd eller gröt. GrönsakerDet är bra att äta varierat av vegetabilier eller grönsaker, rotsaker, frukter och bär helst vid varje måltid. Grönsaker kan skivas på brödet, bär eller fruktmos kan tillsättas på gröten eller filen och kokta rotsaker kan läggas till vid måltiden. Oljebaserad salladssås eller matolja kan blandas i salladen eller råkosten. Tillräckligt dryckDet är också bra att tänka på tillräckligt med dryck eftersom törstkänslan kan avta när man blir äldre. En äldre person behöver under en dag cirka 1-1,5 liter vätska eller 5-8 glas dryck. |