Ajankohtainen

Tutkimus: Lyhytkin kävelyohjelma vähentää sydän- ja verisuonitautien ja luunmurtumien riskiä

Julkaistu 12.8.2019 9.00

Jo muutaman kuukauden kävelyohjelma auttaa lisäämään aktiivisuutta ja vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, kertoo britannialainen tutkimus.

​​

Tutkimuksen aineisto koostui yhteensä 1300:n 45-75-vuotiaan henkilön nelivuotisista seurantatiedoista. Osallistujat suorittivat kolme kuukautta kestävän kävelyohjelman, jossa kävelyä mitattiin askelmittareilla. Ohjelman avulla he onnistuivat lisäämään liikuntaa, ja liikuntamäärän kasvu näkyi vielä 3-4 vuotta myöhemmin.

Kävelyohjelman suorittaminen vähensi myös merkittävästi sydänkohtausten ja aivohalvausten sekä luunmurtumien riskiä seuraavan neljän vuoden aikana. Tämä kävi ilmi, kun kävelyohjelmaan osallistuneita verrattiin satunnaiseen verrokkiryhmään. Tutkijat arvioivat, että jokaista 60 osallistujaa kohden estyi yksi sydän- ja verisuonitautioire ja jokaista 28 osallistujaa kohden yksi luunmurtuma.

Tutkimus osoittaa, että lyhytkin kävelyohjelma auttaa lisäämään fyysistä aktiivisuutta ja tuo pitkän aikavälin terveyshyötyjä. Tutkijoiden mukaan ohjelmia tulisi hyödyntää entistä laajemmin, ja niiden avulla voitaisiin ehkäistä liikkumattomuutta ja passiivista elämäntapaa.

Tutkimus julkaistiin PLOS Medicine –lehdessä.

Jutun lähteet: