Ajankohtainen

Tutkimus: Liikunta vähentää sydäntautiriskiä ja hyödyttää sairastuneita

Julkaistu 13.12.2019 15.30

Tuoreiden tutkimusten mukaan liikunta voi vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä ja lisätä sairastuneiden eliniän odotetta.

Liikunta pienentää sydän- ja verisuonitautiriskiä

European Heart Journal -lehdessä julkaistiin äskettäin eteläkorealainen tutkimus, jonka mukaan liikuntaa kannattaa lisätä 60 ikävuoden jälkeen, jos haluaa vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tutkimuksessa seurattiin neljän vuoden ajan 1,1 miljoonan yli 60-vuotiaan miehen ja naisen fyysistä aktiivisuutta, elintapoja ja sairastuvuutta.

Kohtalaista tai raskasta liikuntaa 3-4 kertaa viikossa harrastamaan alkaneiden, aiemmin passiivisten henkilöiden sairastumisriski laski seuranta-aikana 11 prosenttia. Samoin kävi niiden henkilöiden kohdalla, jotka olivat liikkuneet aiemmin yhden tai kaksi kertaa viikossa, mutta lisäsivät liikuntakertoja viiteen tai useampaan kertaan viikossa.

Liikunta hyödyttää myös sydän- ja verisuonitautia potevia

Samassa lehdessä julkaistun toisen tutkimuksen mukaan liikunta hyödyttää selvästi kaikkia, mutta erityisen paljon niitä, joilla jo on sydän- ja verisuonitauti. Tämäkin seurantatutkimus toteutettiin Etelä-Koreassa ja siinä seurattiin kuuden vuoden ajan 130 000 sydän- ja verisuonipotilasta ja 310 000 tervettä miestä ja naista. Sairastuneet olivat keskimäärin vanhempia kuin terveet verrokit.

Kummassakin ryhmässä vapaa-ajan liikunta näytti pienentävän riskiä menehtyä seurannan aikana, mutta sydänpotilailla riski pienentyi terveitä verrokkeja enemmän. Kun kohtuullisen raskasta liikuntaa lisättiin 150 minuutilla viikossa, pienentyi riski potilailla 14% ja terveillä 7 %.

Tutkimuksessa huomattiin lisäksi, että suuret liikuntamäärät hyödyttivät enemmän sydän- ja verisuonitautipotilaita kuin terveitä. Viikoittain 300 minuuttia liikuntaa harrastavien sydänsairaiden kuolleisuus oli seuranta-aikana samalla tasolla tai jopa vähäisempää kuin yhtä paljon liikkuvilla terveillä.

Ikääntyneiden kannattaa liikkua

Terveyden kannalta kaikki liikkuminen on hyödyksi riippumatta siitä, kuinka kauan se kestää tai kuinka kevyttä se on. Tätä asiaa korostetaan myös aikuisten päivitetyssä liikuntasuosituksessa, jonka UKK-instituutti julkaisi lokakuussa. Jos ei ole harrastanut liikuntaa pitkään aikaan, on liikkuminen hyvä aloittaa maltillisesti esimerkiksi kävelyä tai muuta arkiliikuntaa lisäämällä.

Edellä esitettyjen tutkimusten yleinen viesti on, että liikunnan aloittaminen ja lisääminen kannattaa myös ikääntyneenä. Liikunta myös kuntouttaa ja parantaa sairastuneen toimintakykyä. Millainen liikunta sitten sopii mihinkin sairauteen? Tästä pääset lukemaan lisää esimerkiksi Ikätalon kautta: Liikunta kuntouttaa

Lähteet: European Heart Journal 2019; 0: 1-10

                European Heart Journal 2019; 40: 3547-3555              

                UKK-instituutin verkkosivusto