Ajankohtainen

Poikkeusolot muuttavat arkea, mutta omasta toimintakyvystä kannattaa pitää huolta

Julkaistu 3.4.2020 13.00

Rajoitukset tuovat muutoksia arkeen. Katse kannattaa kuitenkin kääntää mahdollisuuksiin. Minkä teon voit tänään tehdä oman hyvinvointisi eteen?

Valtioneuvosto velvoittaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja muiden ihmisten kanssa sekä liikkumista kodin ulkopuolella. Toimenpiteillä tähdätään koronaviruksen etenemisen torjuntaan ja riskiryhmien suojelemiseen.

Kokosimme yleisiä vinkkejä arjen toimintaan poikkeusolojen aikana.

Vältä ihmiskontakteja, mutta pidä yhteyttä läheisiin

Pidä aina vähintään 1-2 metrin väli muihin ihmisiin asioidessasi esimerkiksi ruokakaupassa tai apteekissa. Vältä ruuhka-aikoja. Ihmiskontaktien välttämiseksi on hyvä, jos joku muu voi hoitaa asioita puolestasi. Hyödynnä mahdollisuuksien mukaan kotiinkuljetuspalveluja.

Vierailuja on syytä välttää. Pidä yhteyttä ystäviin ja läheisiin puhelimitse tai tutustu videopuheluiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Apua kannattaa kysyä läheisiltä, mutta myös yhdistykset tarjoavat digiopastusta etänä.

Esimerkiksi SeniorSurf.fi-sivuston hakutoiminnolla voi etsiä etäopastusta tarjoavien tahojen yhteystietoja.

Virkistäydy ulkoilemalla

Ulkoilu on edelleen sallittua ja myös suositeltavaa. Huomioi ulkoillessasi riittävä etäisyys muihin ihmisiin. Ulkona liikkuminen virkistää mieltä ja auttaa ylläpitämään fyysistä kuntoa.

Ylläpidä toimintakykyä liikkumalla

Erityisesti lihasvoimaa kannattaa ylläpitää ja harjoittaa kotioloissakin. Kotona kannattaa liikkua mahdollisimman paljon oman voinnin mukaan. Muista tauottaa paikallaanoloa kuten pitkäaikaista istumista aina kun mahdollista.

Kuntoutumistalon liikkumisen aloittamisen omahoito-ohjelma tarjoaa tukea liikkumisen aloittamiseen.

Esimerkiksi Voitas.fi -verkkosivustolta löydät kotiharjoitteluun soveltuvia valmiita harjoitusohjelmia

Ennakoi suosimalla hyviä elintapoja

Omasta terveydestä ja fyysisestä kunnosta huolehtiminen jo ennakkoon auttaa toipumaan yllättävistä tilanteista, kuten äkillisestä sairastumisesta. Monipuolisesta ja riittävästä ravitsemuksesta, liikunnasta, hyvistä yöunista sekä mielen hyvinvoinnista on tärkeää huolehtia kotioloissakin.

Alkoholin käyttöä on syytä välttää, sillä se voi heikentää ravitsemustilaa, lisätä kaatumisriskiä ja vaikuttaa negatiivisesti mielialaan ja uneen.

Ohessa on vinkkejä monipuolisen ja riittävän ravitsemuksen koostamiseksi:

Huolehdi pitkäaikaissairauksien hoitotasapainosta

Huolehdi lääkärin määräämien lääkkeiden käytöstä etenkin sydän- ja verisuonisairauksiin ja keuhkosairauksiin. Kyseisillä lääkkeillä ei ole suoranaisesti vaikutusta virukseen, mutta ne auttavat elimistöä kestämään paremmin mahdollisen virustaudin aiheuttaman rasituksen.

Koronavirusepidemiasta huolimatta myös muita sairauksia hoidetaan edelleen. Muutokset kiireettömiin ajanvarauksiin ovat mahdollisia. Ole yhteydessä terveydenhuoltoon erityisesti, jos terveydentilasi tai toimintakykysi muuttuu äkisti tai sinulla on uusia oireita.

Lisätietoa löydät Terveyskylän Infektiotalosta, jonne on koottu tietoa ikääntyneille osioon "koronavirus ja iäkkäät".