Ajankohtainen

Ikätalon vinkit turvalliseen yhdessäoloon

Julkaistu 14.12.2020 7.00

Turvallinen yhdessäolo voidaan turvata etäyhteyksin, kun yhteinen taistelu koronapandemiaa haastaa perinteisen joulun vieton.

Ikätalo haastatteli tieto- ja viestintätekniikasta kiinnostuneiden ikäihmisten yhdistyksessä, Enter ry:ssä, toimivaa Ari Nässiä ja kokosi yhteen käytännön vinkkejä sähköiseen yhteydenpitoon ja laitteiden käyttöön.

Perheen yhdessäolo digitaalisuutta hyödyntäen osaksi arkea

Enter ry:n vapaaehtoisena toimivan eläkeläisen Ari Nässin perheessä digitaalinen yhdessäolo on ollut arkea jo ennen korona-aikaa. Syntymäpäiviä ja tärkeitä hetkiä juhlistetaan yhdessä koko perheen kanssa kokoontumalla yhteen Messengerin kuva- ja ääniyhteyden välityksellä. Näin voidaan myös arkena pitää säännöllisesti yhteyttä ulkomailla sekä muualla Suomessa asuviin lapsiin ja lapsenlapsiin.

Tapahtumien siirtyminen verkkoon luo myös mahdollisuuksia, kun erilaisia harrasteita ja tilaisuuksia on muutettu webinaareiksi ja etätapahtumiksi. ”Osallistuminen kiinnostaviin tilaisuuksiin on jopa helpottunut, kun ei tarvitse matkustaa”, Ari Nässi kuvailee kokemuksiaan.

Millaisia verkkoyhteydellä toimivia sovelluksia tai välineitä kannattaisi hyödyntää?

Facebookin Messenger soveltuu käytettäväksi erityisesti kannettavalla tai pöytätietokoneella. Messengerissä voi luoda valitsemilleen henkilöille keskusteluryhmiä, joiden kautta onnistuvat myös ryhmäpuhelut. Messengerin käyttö vaatii rekisteröitymisen Facebook-palveluun. WhatsApp-sovellusta on kätevä käyttää älypuhelimella tai tabletilla viestien lähettämiseen sekä video- ja äänipuheluihin. Kuvien ja videoiden jakaminen onnistuu molemmilla sovelluksilla.

Etätapahtumien ja -tapaamisten järjestämiseksi on käytössä lukuisia sovelluksia, kuten esimerkiksi Zoom, Google Meet, Teams tai Jitsi Meet. Tapahtumaan osallistuminen kutsulinkin kautta ei yleensä vaadi sovelluksen tai tämän maksullisen version lataamista, vaan onnistuu Internet-selaimella.

Millaista tukea on saatavilla laitteiden ja palveluiden käytön opetteluun?

Apua viestisovellusten käyttöönottoon voi tiedustella myymälässä jo laitetta ostaessa ja lähipiiriltä kannattaa pyytää apua tarvittaessa. Myös yhdistykset tarjoavat neuvontaa ja opastusta. Esimerkiksi Uudellamaalla toimiva Enter ry järjestää maksutonta vertaistukea ja opastusta eri paikkakunnilla. Vertaisopastajat ovat pääsääntöisesti eläkeläisiä, joten yhteinen kieli voi löytyä helpommin. Etäopastusta voivat pyytää myös ulkopaikkakuntalaiset.

Enter ry:n palvelut on suunnattu ikäihmisille, mutta ei meillä papereita kysellä.

Tällä hetkellä koronatilanteen vuoksi opastusta järjestetään vain etänä esimerkiksi puhelimitse. Etätukea voi pyytää yhdistyksen verkkosivuilta. Sivustolle on koottu myös paljon itseopiskeluun soveltuvaa materiaalia.

Miten voin auttaa läheistäni?

Läheistä opastettaessa on hyvä muistaa edetä riittävän rauhallisesti. Opastuksessa kannattaa edetä opastettavan ehdoilla hänen tarpeisiinsa vastaten. Voit kysyä läheiseltäsi, tarvitseeko hän esimerkiksi apua tiedon etsimisessä, opastusta laitehankintojen suunnitteluun tai ohjausta sovellusten lataamiseen ja käyttöön ottamiseen.

7 vinkkiä ikääntyneelle:

  • Pohdi ennen laitteen hankintaa, millaisia odotuksia ja tarpeita laitteen käyttöön liittyy ja kerro toiveistasi myyjälle. Esimerkiksi laitteen muistin koko on tärkeä huomioida, jos tulet tallentamaan laitteeseen paljon sinulle lähetettyjä tai itse ottamiasi kuvia tai videoita.
  • Ota laiteostoksille mukaan joku tietotekniikkaa tunteva tuttava.
  • Kirjoita saamasi ohjeet itsellesi muistiin. Hyödynnä omia muistiinpanojasi jatkossa laitteen tai sovelluksen käyttöä opetellessasi.
  • Kokeile kosketusnäytöille suunniteltua erityistä kynää, jos tabletin tai älypuhelimen käyttö sormin naputtelemalla tuntuu kömpelöltä.
  • Tutustu laitteesi asetuksiin. Esimerkiksi laitteen näyttö on ohjelmoitu pimenemään automaattisesti tietyn ajan jälkeen. Voit määritellä tämän ajan pidemmäksi, jotta näyttö ei sulkeudu kesken selailun.
  • Opi tunnistamaan käyttämiäsi toimintoja esittävät kuvakkeet, jotka voivat olla erilaisia eri sovelluksissa. Yleensä puhelimen kuvasta saat soitettua äänipuhelun ja kameran kuvasta videopuhelun.
  • Kokeile rohkeasti! Oppiminen ja oivaltaminen tapahtuvat usein yritysten ja erehdysten kautta.

Lue lisää: