Ajankohtainen

Ikätalo.fi tuo apua arkeen ja terveyden ylläpitoon

Julkaistu 4.12.2018 10.50

Terveyskylä.fi-verkkopalveluun on avattu oma talo ikääntyneille. Ikätalo tarjoaa helppolukuisen paketin terveysneuvontaa, ja auttaa ikääntyneitä ja heidän läheisiään löytämään hyödylliset palvelut arjessa pärjäämiseen.

​Ikätalo.fi on erityisesti yli 65-vuotiaille räätälöity verkkopalvelu, joka kokoaa yhteen tietoa ikääntyneiden terveydestä ja heille suunnatusta palvelutarjonnasta. Sisältö on tuotettu yhdessä Hyvinkään sairaalan, Keski-Uudenmaan eri kuntien perustason sosiaalipalvelujen, kolmannen sektorin ammattilaisten ja ikääntyneiden kanssa. 

Ikätalosta löytyy tietoa palveluista ja tukimuodoista, joilla on merkitystä iäkkään henkilön kotona pärjäämiselle. Myös hyväkuntoiselle ikääntyneelle on koottu runsaasti tietoa, joka koskettaa terveyttä ja hyvinvointia arjessa. Ikätalo toimii kuin lähikauppa, josta voi valita juuri omaan tilanteeseen sopivaa tietoa kotisohvalta käsin. 

– Sen sijaan, että rakennetaan paikallisesti iso geriatriakeskus, hyödynnetään sähköisiä palveluita, sanoo projektipäällikkö ja kuntoutuksen linjaesimies Sirpa Palamaa Hyvinkään sairaalasta. – Kun ikääntyneitä laajasti koskettava tieto on saavutettavissa kotoa käsin, esimerkiksi lääkärin vastaanotolla jää aikaa syvempään ja yksilöllisempään keskusteluun, jatkaa Palamaa.

Ikätalo kannustaa suunnittelemaan arkea ja tutustumaan palvelutarjontaan jo silloin kuin oma toimintakyky on hyvä. Sisältöä kehitetään jatkuvasti. Tulevaisuudessa avataan myös Palvelut- ja Ammattilaisille-osiot. Ikätaloon on tulossa myös erilaisia testejä itsearvioinnin tueksi.

"Hyvä syy käyttää nettiä"

- Ikätalo tarjoaa luotettavan tietolähteen, sanoo tietotekniikan vertaisopastaja ja itsekin jo kohderyhmään kuuluva Ari Nässi.
Nässi on osallistunut vapaaehtoisena myös Ikätalon projektityöryhmän työskentelyyn. Hän on huomannut netin olevan outo ja osittain jopa pelottava paikka ikääntyneille.

- Tiedon luotettavuus tulee usein opastustilanteissa esille. Ikätaloa voin turvallisin mielin suositella. Palvelun vahvuus on sen lukuisat polut syvällisen tiedon ja ennen kaikkea tarjolla olevien palvelujen äärelle. Ikätalo on yksi hyvä syy kannustaa ikäihmisiä netin käyttöön, iloitsee Nässi.

Terveyskylästä neuvoja vaivaan kuin vaivaan

Ikätalosta löytyy runsaasti linkkejä Terveyskylään, jossa on jo yli 30 eri sairauksien ja terveysteemojen ympärille rakennettua taloa. Terveyskylän talojen tietosisältö on veloituksetta kaikkien käytössä. 

Palvelut täydentävät ja tarjoavat vaihtoehtoja perinteiseen sairaalahoitoon. Terveyskylä on Suomen yliopistosairaaloiden verkkopalvelu. Hanketta on rahoittanut sosiaali- ja terveysministeriö.

Lisätiedot:

Sirpa Palamaa, Ikätalon projektipäällikkö, Hyvinkään sairaalan kuntoutuksen linjaesimies, puh. 0400 649 936, sirpa.palamaa@hus.fi

Sirpa Arvonen, hankejohtaja, Terveyskylä.fi & Virtuaalisairaala 2.0 -hanke, puh. 050 407 4544, sirpa.arvonen@hus.fi 

Ikätalon etusivulle

Terveyskylän etusivulle