HUS ihotautien klinikan palvelut

HUS:n ihotautien klinikka tarjoaa ihotautien, allergologian ja sukupuolitautien perus- ja erikoissairaanhoitoa vastasyntyneistä vanhuksiin.

Ihotautien klinikalla hoidetaan lasten ja aikuisten vaativia ihosairauksia, ihokasvaimia ja ongelmallisia haavoja. Tällaisia ihosairauksia ovat esimerkiksi vaikea atooppinen ihottuma, vaikea psoriaasi, ihon rakkulasairaudet, ihon sidekudossairaudet, erilaiset ihosyövät, tulehdukselliset haavat, ammatti-ihotaudit, perinnölliset ihosairaudet sekä harvinaisten ja epäselvien ihosairauksien diagnostiikka ja hoito. Teemme paljon yhteistyötä muiden erikoisalojen ja perusterveydenhuollon kanssa ja konsultoimme ihotauteihin liittyvissä ongelmissa.

Ihotautien hoito on keskitetty Iho- ja allergiasairaalaan, jossa on myös HUS:n erityisvastuualueen ainoa ihotautien vuodeosasto aikuispotilaille. Valtaosa potilaistamme hoidetaan polikliinisesti, mutta vuodeosastolla hoidetaan vaikeita ja laaja-alaisia ihotauteja, ongelmallisia haavoja sekä valvotaan tarvittaessa ihosyöpäleikkauspotilaiden toipumista. Ihosyöpien diagnosointi ja hoito on keskitetty Iho- ja allergiasairaalan toimenpideyksikköön. Lisäksi Lohjan ja Raaseporin sairaaloissa toimii ihotautien poliklinikka kummassakin.

Toimenpideyksikkömme on erikoistunut ihosyöpien ja niiden esiasteiden diagnostiikkaan ja hoitoon. Hoidettavan ihosyövän lisäksi tutkimme aina potilaan koko ihon ja käytämme diagnostiikan tukena dermatoskooppia sekä ihokoepaloja. Ihosyöpänäytteemme tutkii ihopatologiaan erikoistunut patologi. Hoidossa käytössämme on perinteisen leikkaushoidon lisäksi myös jäädytyshoito, fotodynaaminen terapia (PDT), laser- ja voidehoidot. Hoidamme ainoana yksikkönä Suomessa vaikeat tyvisolusyövät Mohs-leikkaustekniikalla. HUS-piirin sairaaloissa hoidettavista ihosyövistä hoidamme yli puolet ja lähes kaikki ihosyöpien esiasteet.

Iho- ja allergiasairaalassa toimii Suomen ainoa ihopatologian laboratorio, joka konsultoi vaikeissa ihonäytteissä myös koko maata.

Sukupuolitautien poliklinikalle voi hakeutua ilman ajanvarausta maksuttomiin sukupuolitautitesteihin (klamydia, tippuri, kuppa ja hiv). Lisäksi poliklinikalla toimii genitaalialueen ihosairauksien läheteajanvarauspoliklinikka. Ihotautien klinikka kouluttaa lääketieteen opiskelijoita, ihotautien ja allergologian erikoisalalle erikoistuvia lääkäreitä, sekä sairaanhoitajia, lähihoitajia että osastonsihteereitä.

Erikoislääkärimme ja hoitohenkilökuntamme toimivat aktiivisessa kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä sekä osallistuvat mm. yhteiseurooppalaisten hoitosuositusten laadintaan. Klinikassa tehdään hyvin laaja-alaista tutkimusta eri ihotaudeista, ihosyövistä sekä haavoista. Kansainvälinen tutkimusyhteistyö on tärkeää erityisesti vaikeiden ja harvinaisten sairauksien diagnostiikassa sekä uusien hoitomuotojen kehittämisessä. Lääkärimme ja hoitajamme kouluttautuvat säännöllisesti sekä Suomessa että ulkomailla.

 

Kyllä

Päivitetty  17.4.2020