Mitä tarkoitetaan valohoidolla?

UV-säteily on näkyvää valoa lyhytaaltoisempaa säteilyä, ja sitä käytetään tulehduksellisten ihosairauksien hoidossa. Se vaimentaa ihossa olevaa tulehdusta ja vähentää ihon kutinaa.

UV-valohoitoja annetaan sairaaloiden ihotautiyksiköissä, lääkäriasemilla ja joissakin terveyskeskuksissa. Kaikkiin lääkinnällisiin UV-valohoitoihin tarvitaan lääkärin hoitomääräys. Lääkinnällistä hoitoa voi antaa vain terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on perehtynyt valohoitoihin.

Hoitoon sitoutuminen on tärkeää. UV-valohoito on tehokkainta, mikäli hoidossa käydään 2-3 kertaa viikossa. Yhteen hoitojaksoon kuuluu noin 15–25 valohoitokertaa. UV-valohoitojaksoja voi olla vuosittain enintään kaksi. UV-valohoidot sopivat sellaisten potilaiden hoitoon, joiden iho ruskettuu ja sietää auringonvaloa.

UV-valohoitoja ei aloiteta silloin, kun iho on ärtynyt tai tulehtunut. Lapsille UV-valohoitoja annetaan vain erityistapauksissa. UV-valohoidon aikana potilas on yleensä alasti, jotta koko iho saa tasaisesti valoa. Miesten genitaalialue suojataan UV-säteilyltä. Jos kasvoilla ei ole ihottumaa, ne suojataan. Potilas pitää valohoidon aikana silmät kiinni ja lisäksi silmät suojataan suojalaseilla.

UV-valon määrä annostellaan suunnitellun valohoitokaavan mukaisesti tai tarvittaessa annosta muutetaan esimerkiksi, jos potilaalla on ollut useampia päiviä taukoa edellisestä UV-valohoidosta.

UV-valohoidon aikana iho saattaa kuivua, siksi on hyvä käyttää valohoidon jälkeen perusvoidetta. UV-valohoidoilla on pitkäaikaisessa käytössä ihoa vanhentava vaikutus ja ihokasvainten riski voi kasvaa.

SUP-hoito

SUP-hoitolaite

SUP-hoito sisältää vähän UVB-säteitä ja runsaasti UVA-säteitä. Hoito vastaa lähinnä kesäaurinkoa. Nämä laitteet ovat yleensä makuulaitteita. Hoito alkaa noin kahdesta minuutista, ja valoannosta nostetaan kerta kerralta. SUP-hoitoa käytetään atooppisen ihottuman hoidossa. Hoito nostaa kutinakynnystä, jolloin raapimisen tarve vähenee.

Kapeakaistainen UVB-hoito

Kaappimallinen UVB-hoitolaiteKapeakaistainen UVB-hoito (kk-UVB) on eniten käytetty UV-valohoito. Hoitolaitteet ovat kaappimallisia. Kapeakaista-UVB-hoitoa annetaan tavallisesti kolme kertaa viikossa.UVB-loisteputkien säteily on hyvin voimakasta, ja sen vuoksi hoitoajat ovat lyhyitä, hoidon alkuvaiheessa vain 20–30 sekuntia. Hoitoaika kasvaa hoidon aikana vähitellen ja on valohoitolaitteesta riippuen pisimmillään noin 10 minuuttia. UVB-hoitoa käytetään etenkin psoriaasin ja erilaisten ekseemojen kuten atooppisen ihottuman hoidossa. Lisäksi kk-UVB-hoitoa käytetään monien ihosairauksien hoidossa.

PUVA-hoito PUVA-hoitolaite

PUVA-hoidoilla tarkoitetaan valohoitoja, jossa iho herkistetään psoraleenilääkkeellä ennen valotusta UVA-säteillä. PUVA-hoitoa annetaan tavallisesti kolme kertaa viikossa. Hoitoja ei anneta peräkkäisinä päivinä, vaan joka toinen päivä. Valotusaika alkaa noin kahdesta minuutista ja on pisimmillään noin 20 minuuttia laitteesta ja UV-putkien tehosta riippuen.

Kylpy-PUVA-hoidossa psoraleeni sekoitetaan kylpyveteen. Potilas on ammeessa niin, että oireilevat ihoalueet peittyvät vedellä ja herkistyvät. Kylpyaika on 10 minuuttia. Kylpyvettä ei saa roiskua kasvoille palamisvaaran vuoksi. Kylvyn jälkeen potilas kuivaa ihonsa ja siirtyy UV-valohoitolaitteeseen.

Erityistapauksissa psoraleenilääke voidaan annostella myös tablettimuodossa suun kautta. Tabletteina otetut psoraleenit herkistävät myös silmät UVA-säteille. Silmät on suojattava UV-säteilyltä 12 tunnin ajan lääkkeen otosta UV-säteiltä suojaavilla aurinkolaseilla.

Kämmeniä ja jalkapohjia hoidettaessa käytetään voiteeseen sekoitettua psoraleenia, joka levitetään hoidettavalle ihoalueelle ½–1 tuntia ennen UV-valotusta.

PUVA-hoidossa iho herkistyy myös auringon UVA-valolle. Auringossa ei saa oleskella 48 tuntiin valolle herkistämisen jälkeen. Aurinko voi polttaa myös ohuiden vaatteiden tai ikkunalasin läpi.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018