Yleistä atooppisen ihottuman hoidosta

Atooppiselle iholle tyypillistä on ihon kunnon aaltoileva oireilu. Hoidolla pyritään saamaan oireet hallintaan ja vähentää taudin pahenemisvaiheita.

Atooppinen ihottuma on pitkäkestoinen, kutiseva ihosairaus, jolle on tyypillistä oireiden aaltoilu. Taudissa saattaa olla pitkiäkin vaikeita vaiheita ja sitten taas helpompia kausia. Juuri tämän vaikeasti ennustettavan aaltoilun takia on tarpeellista tuntea oma ihonsa ja osata hoitaa sitä eri ihottumavaiheissa eri tavoin.

Hoidon tavoitteena on saada oireet hallintaan ja vähentää pahenemisvaiheita. Atooppista ihottumaa ei nykyhoidoin osata pysyvästi parantaa, mutta oikein toteutetulla hoidolla voidaan ihottumaa ja kutinaa yleensä merkittävästi helpottaa. Atooppisen ihottuman tärkein hoito on säännöllinen paikallishoito eli rasvaus. Ihottuman hoidossa käytetään useita erilaisia rasvoja, ja on tärkeää tuntea niiden käytön perusperiaatteet, joita voi sitten soveltaa omaan tilanteeseensa sopivaksi.

Omahoito eli potilaan itsensä toteuttama rasvaus on atooppisen ihottuman hoidon kulmakivi. Atooppisen ihottuman vaatima säännöllinen rasvaus saattaa joskus tuntua rasittavalta, mutta oikein toteutettu hoito rauhoittaa ihon usein hyvin, mikä kannustaa jatkamaan hoitoa. Ihottuman paranemisen myötä myös ihon punoitus, kutina ja hilseily helpottavat.

Seuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  28.11.2017