Suojaudu ihosyövältä

Paras keino suojautua ihosyövältä on välttää aurinkoa silloin kun sen ultraviolettisäteily on korkeimmillaan. Tämän lisäksi auringolta kannattaa suojautua vaatetuksella, aurinkolaseilla, aurinkovoiteilla ja hakeutumalla varjoon.

Haitarin otsikkotaso2
Varjo

Ole varjossa päivän polttavimpaan aikaan, kun UV-indeksi on 3 tai enemmän, eli klo 11–15 ja herkkäihoisilla klo 10–17 Suomessa toukokuusta elokuuhun, muutoin seuraa paikallista säätiedotetta ja UV-säteilyvaroituksia.

Varjossa oltaessa suuren osan taivaasta tulee peittyä puiden tai rakennusten taakse, jotta suojaa on tarpeeksi. Pelkkä päällä oleva aurinkovarjo ei siis riitä, sillä puolet UV-säteilystä tulee suhteellisen tasaisesti koko taivaankannelta ilmakehässä tapahtuvan siroamisen ja hajoamisen takia ja vain noin puolet suoraan auringosta. Aurinkovarjon alla ja varjossa voi myös palaa. Makuulla saa nelinkertaisen määrän UV-säteilyä pystyasennossa puuhailevaan verrattuna. UV-säteilyä on vedessä puolen metrin syvyydessä, ja iho voi palaa myös uidessa.Lumipeite voi kaksinkertaistaa UV-säteilyn määrän heijastuksella. Peilityyni järvi, hiekkaranta, vaahtoava meri ja rakennuksien suuret lasipinnat heijastavat myös hyvin auringon säteitä.

Vaatetus

Vaatetus ja hattu ovat ihon ensisijainen suojaus UV-säteilyä vastaan.

  • Suojaa iho peittävillä pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla (vähintään 3/4 hihat ja lahkeet). Tummat ja kirkkaat värit ovat auringossa paremmat kuin valkoiset, materiaalina tiiviisti kudottua kangasta.
  • Väljät vaatteet antavat paremman aurinkosuojan kuin tiiviisti istuvat. Kerrospukeutuminen parantaa suojaa entisestään.
  • On olemassa erikoisvalmisteisia aurinkosuojavaatteita, joiden UV-suojakerroin ilmaistaan UPF-tunnisteella. Näihin kankaisiin on tiiviin kudonnan lisäksi laitettu kemiallinen UV-suojaus.
  • Vaate, joka on UPF-50, päästää läpi vain 1/50 UV-säteilystä, joka siihen kohdistuu.
  • Suomessa tiheästi kudottu vaate suojaa yhtä tehokkaasti kuin UV-suojatekstiili. UV-suojavaatteita tarvitaan yleensä vain runsaan UV-altistuksen alueella. Tavallisen T-paidan UPF on noin 10 ja farkkujen 500.
  • Laita päähän aina hattu ulkona ollessasi. Kesällä lierihattu suojaa myös korvat ja niskan, samoin lippalakki, jossa on lisänä niskassa aurinkosuoja.
  • Suojaudu auringolta oikein (stuk.fi)
Aurinkolasit

Pidä aurinkolaseja, kun sinun täytyy kurtistaa kulmia, jotta voit nähdä ulkona, myös pilvisellä säällä.

  • Sopivat aurinkolasit istuvat hyvin ja tuntuvat mukavilta.
  • Aurinkolasien tulee olla hyvin suojaavat, myös sivulta ja ylhäältä tulevalta valolta. Lierihatulla voit vahvistaa silmien suojausta auringolta.
  • Laseista tulisi CE-merkinnän lisäksi löytyä merkintä ”UV 100 %” tai ”UV 400”. Polarisoidut aurinkolasit estävät heijastuksia ja ovat hyvät vesillä ja hangilla sekä autoillessa.
  • Varaa lapsille omat aurinkolasit. Lasten silmät eivät ole vielä kehittyneet, ja suurempi osa UV-säteilystä pääsee silmänpohjaan.
Aurinkosuojavoiteet

Aurinkosuojavoiteet eivät ole ensisijainen suojaus ulkona oleillessa eikä sitä tule käyttää pitkittämään auringossa oloa, ns. auringonottoa. Mikään aurinkosuojavoide ei täysin estä UV-säteilyn pääsyä iholle.

SPF (sun protection factor) kertoo, kuinka paljon kauemmin voiteen käyttäjä voi oleskella auringossa voidetta käyttämättömään verrattuna, mutta käytännössä aika on paljon lyhyempi. Voidetta ei normaalissa käytössä lisätä tarpeeksi paksua kerrosta, jotta saataisiin luvattu suojakerroin. Esimerkiksi SPF 15 vastaa todellisuudessa suojakerrointa SPF 3–4.

Muista seuraavat muistisäännöt käyttäessäsi aurinkosuojavoidetta:

  • Tarkista UVA- ja UVB-suojaus voiteessa. Käytä Suomessa keväällä ja kesällä SPF 30+. Käytä korkeampaa suojakerrointa (SPF 50+) lapsille ja jos olet ihotyyppiä 1–3 sekä ulkomaan lomamatkoilla.
  • Valitse sopiva vaatetus, joka suojaa ihon ensisijaisesti auringolta.
  • Levitä suojavoidetta riittävästi paljaaksi jääville ihoalueille 20–30 minuuttia ennen ulos menoa ja lisää sitä 2 tunnin välein sekä uinnin ja hikoilun jälkeen.
  • Käytä lapsille fysikaalista suoja-ainetta sisältäviä tuotteita (eivät imeydy ihoon vaan heijastavat UV-säteilyn).
  • Alle puolivuotiaille ei saa käyttää aurinkosuojavoiteita eikä alle 2-vuotiaille jatkuvaan käyttöön.
  • Aurinkosuojatuotteet (allergia.fi)
 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018