Genitaaliherpes

Sukuelinherpeksen aiheuttaa Herpes simplex –virukset. Virus jää tartunnan jälkeen elimistöön ja saattaa oireilla ajoittain. Tyypillisiä oireita ovat aristavat rakkulat ja rikkoumat genitaalialueella, mutta tartunta voi olla myös oireeton.

Mitä oireita herpes aiheuttaa?

Ensimmäiset oireet saattavat ilmestyä noin viikon sisällä tartunnasta tai vasta pitkään tartunnan jälkeen. Sukuelinalueelle ilmestyy kutinaa, kihelmöintiä ja aristavia rakkuloita, jotka nopeasti haavautuvat. Lisäksi todetaan suurentuneet ja aristavat nivusten imusolmukkeet. Ensitartunnan yhteydessä esiintyy usein yleisoireita, kuumetta ja päänsärkyä. Ensioireet häviävät hoidotta 2–3 viikossa. Tartunnan jälkeen herpesvirus kulkeutuu hermosolmukkeeseen ja voi aktivoitua myöhemmin uudelleen, mutta oireet ovat yleensä lievempiä ja kestävät 2–7 päivää. Herpestartunta voi olla oireeton, ja sitä voi myös tartuttaa eteenpäin oireettomana.

Katso aiheeseen liittyvä kuva. Kuva saattaa aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Kuva: Genitaaliherpes rakkulat

Miten herpes todetaan?

Herpestartunta voidaan todeta parhaiten silloin kun näkyvillä on rakkuloita tai haavaumia. Virusnäyte voidaan ottaa suoraan näistä muutoksista vanupuikolla. Kun iholla ei näy muutoksia herpestartuntaa ei voida luotettavasti todeta.

Testeihin voi hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle, joissa tutkimus ja hoito ovat maksuttomia.

Miten herpestä hoidetaan?

Viruslääkkeet lievittävät oireita ja lyhentävät sairastamisaikaa. Usein toistuvassa hankalassa herpeksessä voidaan käyttää pitempikestoista estolääkitystä. Herpesvirus jää pysyvästi elimistöön hoidosta huolimatta. Tilapäisissä suhteissa on käytettävä kondomia taudin tarttumisen ehkäisemiseksi.

Virusta voi erittyä myös oireettomassa vaiheessa. Vakituisessa suhteessa kondomin poisjättäminen on kumppaneiden yhteinen päätös. Herpeslääkkeitä voi käyttää myös raskauden aikana. Neuvolassa on tärkeää kertoa sekä tulevan äidin että isän herpestartunnasta.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018