Siirry sivun sisältöön

Turvotuksen ehkäisy lääkinnällisillä hoitosukilla

​Turvotusten laskettua tukisidoshoidolla siirrytään jatkossa lääkinnällisiin hoitosukkiin. Tukisidoshoidolla hoidetaan turvotusta ja lääkinnällisillä hoitosukilla ennaltaehkäistään turvotusta.

Monenlaisia kompressiosukkia myydään nykyään useissa liikkeissä ja verkkokaupoissa. Kevyet tukisukat eli lentosukat on tarkoitettu käytettäväksi vain terveissä jaloissa. Ne hoitavat lievää turvotustaipumusta ja vähentävät jalkojen väsymistä. Lääkinnälliset hoitosukat taas ovat potilaan alaraajojen mittojen mukaan valittuja tai tehtyjä sukkia, joissa on asteittain nilkasta polvea kohti aleneva ja pohjelihaspumppua hyödyntävä paine. Lääkinnälliset hoitosukat parantavat alaraajojen laskimoveren paluuvirtausta, ehkäisevät ja vähentävät raajaturvotusta pienentämällä hiussuonten ja kudoksen välistä paine-eroa sekä edistävät imuteiden virtausta. Lääkinnällisiä hoitosukkia tehdään eri paineluokilla potilaan tarpeiden mukaisesti.

Ammattihenkilön on tiedettävä lääkinnällisten hoitosukkien paineluokkien käytöstä, jotta hän osaa ohjata potilaalle hankittavaksi hänen tilanteeseensa sopivat sukat.

Lääkinnällisten hoitosukkien paine ilmaistaan elohopeamillimetreinä (mmHg) nilkan kohdalta, josta paine alenee asteittain kohti polvea. Muun muassa kroonisessa laskimoiden vajaatoiminnassa, säärihaavojen hoidossa, laskimotukoksen jälkihoidossa ja suonikohjuleikkauksen yhteydessä suositellaan käyttämään luokka II:n tai korkeimman mahdollisen paineen sukkia, jota potilas pystyy käyttämään. Esimerkiksi iäkkäillä potilailla I luokan hoitosukat saattavat taata parhaimman hoitomyöntyvyyden. III-IV paineluokkien hoitosukkia käytetään vain tietyissä tilanteissa, kun esimerkiksi laskimoiden vajaatoiminta tai imutieperäinen turvotus on erityisen vaikea.

Lääkinnälliset hoitosukat hankitaan asiantuntijamyymälöistä, koska alaraajoista on otettava koulutetun ammattihenkilön toimesta mitat ja valittava mittojen perusteella oikeanlaiset sukat. Joillakin paikkakunnilla on fysio-, lymfa- tai jalkaterapeutteja, jotka ovat saaneet koulutuksen hoitosukkien mittaukseen. Mittaukset tehdään yleensä aamulla, kun turvotus alaraajoissa on mahdollisimman vähäinen. Yleensä hoidossa käytetään polvipituista hoitosukkaa. Asiantuntijaliikkeessä potilas saa aina lääkinnällisten hoitosukkien käytönopastusta. Liikkeissä myydään myös lääkinnällisten hoitosukkien pukemista helpottavia apuvälineitä. Verkkokaupan kautta ostettujen kompressiosukkien kirjo on suuri. Esimerkiksi pelkästään kengän koon mukaan tilatun sukan painevaikutus saattaa asettua jalassa väärälle kohdalle.

Lääkinnällisten hoitosukkien hinta vaihtelee 70-400 € välillä, riippuen jalan ja sukan mallista. Lääkinnälliset hoitosukat on pääosin kustannettava itse. Joissakin kunnissa terveyskeskuksesta voidaan myöntää tietyin perustein maksusitoumus hoitosukkiin osana lääkinnällistä kuntoutusta.

Lääkinnälliset hoitosukat kuluvat ja niiden elastisuus vähenee käytössä. Siksi sukat tulee uusia aina puolen vuoden välein ja uusien sukkien hankinnan yhteydessä alaraajat tulee uudelleen mitata. Usein suositellaan hankittavaksi yhdellä kertaa kaksi paria hoitosukkia, jotta sukkien pesu ei keskeytä kompressiohoidon toteutusta.

Päivitetty 15.8.2018