Mitä tarkoitetaan laskimovajaatoiminnan kirurgisella hoidolla?

Komplisoituneessa laskimovajaatoiminnassa pintalaskimoiden kirurginen hoito on aiheellista, mikäli se potilaan kokonaistilanne huomioiden on mahdollista. Toimenpidehoidosta on hyötyä haavan uusiutumisriskin kannalta.

​Laskimovajaatoiminnan kajoavalla hoidolla tarkoitetaan useimmiten pinnallisten, vajaatoimintaisten laskimoiden hoitoa useimmiten suonensisäisesti. Vajaatoimintaiset pintalaskimot tukitaan erilaisin menetelmin, jolloin veren virtaus väärään suuntaan (eli alaspäin) estyy. Joskus hoidetaan myös syviä laskimoita, jolloin useimmiten on kyse pallolaajennuksesta ja verkkoputken asennuksesta. Tällöin hoidon tavoitteena on helpottaa laskimoveren paluuta kohti sydäntä.

Laskimovajaatoiminnan kirurgisen hoidon ajatellaan pienentävän laskimohaavan kehittymisen tai uusiutumisen riskiä. Hoitoratkaisu perustuu verisuonikirurgin tekemään kaikukuvaukseen. Vasta-aiheita kirurgiselle hoidolle ovat merkittävä perussairaus, liikuntakyvyn heikkenemä tai huomattava ylipaino. Kirurgisia hoitomuotoja pintalaskimoiden vajaatoiminnan hoidossa ovat mm. paikallispuudutuksessa tehtävät laser- tai radiotaajuusablaatio (termoablaatio) sekä vaahtoruiskutus. Laaja-alaisemmissa laskimo-ongelmissa saatetaan tarvita avoleikkausta. Mikäli päädytään kirurgiseen hoitoon, on silti tärkeää jatkaa myös säännöllistä kompressiohoitoa.

 

Kyllä

Päivitetty  23.11.2017