Ajankohtainen

Munasarjasyöpään täsmähoitoa biopankkitutkimuksen avulla

Julkaistu 19.12.2018 0.00

Syöpätutkija, patologian professori Olli Carpén lataa tietokoneen ruudulle mikroskooppikuvan, jossa näkyy munasarjapotilaan kudosnäyte. Syöpäsolut ovat vallanneet elintilaa ja näyttävät maallikon silmään varsin ärhäköiltä.

-Tiedämme tällä hetkellä, miten hoitaa iso potilasjoukkoa samalla tavalla, mutta emme vielä osaa tarjota potilaille yksilöllisiä hoitoja. Tähän tarpeeseen biopankkitutkimukset antavat välineitä, Olli Carpén sanoo.

Munasarjasyöpä on katala syöpätyyppi.
  • Syöpä löydetään tavallisesti vasta, kun se on jo levinnyt vatsaonteloon. Silloin sitä ei voi enää poistaa kokonaan leikkaamalla. Potilaat pitäisi löytää aikaisemmin, sanoo Olli Carpén, joka on myös Helsingin Biopankin tieteellinen johtaja

Vain 30 prosenttia munasarjasyöpää sairastavista saa pitkäaikaisen hyödyn nykyisistä hoidoista. Osa potilaista hyötyy hoidoista vain vähän ja suurella osalla ensivasteen jälkeen tauti uusiutuu ja muuttuu vähitellen hoidossa käytettävälle solumyrkylle vastustuskykyiseksi.

  • Tavallisilla verestä mitattavilla biomarkkereilla tai kuvantamisella voidaan todeta, että syöpä on uusiutunut, mutta taudin biologiasta ne eivät kerro mitään. Jotta potilasta voisi 'täsmälääkitä', meidän tulee ymmärtää mikä on kullakin potilaalla se biologinen muutos, joka on tehnyt syövästä vastustuskykyisen.

Taudin käyttäytymisen ymmärtäminen on avainasemassa. Biopankkitoiminnan ansiosta tämä on mahdollista. Biopankkinäytteisiin yhdistetyn terveystiedon avulla ymmärrys munasarjasyövän biologiasta on lisääntynyt.

Biopankkiin talletettavia syöpänäytteitä voidaan esimerkiksi viljellä koeputkessa ja testata, mitä vaikutuksia eri lääkeaineilla on yksittäisen potilaan syöpäsoluihin.

Lupaavia kokeiluja on vireillä.

  • Erään potilaan verestä eristettiin kasvainsolujen DNA:ta, joka analysoitiin. Totesimme, että hänelle voisi toimia täsmähoitona lääke, jota on aiemmin käytetty vain rinta- ja vatsasyöpäpotilaille.

Näin syövän hoito voidaan räätälöidä yksilöllisesti ottaen huomioon taudin ja potilaan erityispiirteet.

Bioinformatiikka tärkeässä roolissa

Carpénin yhteistyökumppani, systeemibiologian professori Sampsa Hautaniemi vetää ryhmää, joka kehittää bioinformatiikan välineitä tutkimuksen käyttöön. He ovat Carpénin sanoin, 'ryhmä, joka löytää neulan heinäsuovasta.' Esimerkiksi verenkierrosta löytyy pieniä määriä syöpäsoluista ja terveistä soluista vapautunutta DNA:ta.

  • Hautaniemen ryhmä on kehittänyt laskentaohjelman, jonka avulla voi tunnistaa nimenomaan syöpäsolusta vapautuneet DNA:t ja analysoida, mitä nämä muutokset tarkoittavat potilaan hoidon kannalta. Tämä on aivan uusi tapa kehittää hoitoja.

Lääketiede ja hoidot kehittyvät vauhdilla

Carpénin mukaan voidaan puhua lääketieteen historiallisesta mullistuksesta.

  • Lääketiede on kehittynyt tälle nykyiselle tasolle aluksi ihmisen oireita tutkimalla, sitten muinaiset poppamiehet lähtivät kokeilemaan lääkevalmisteita ja vähitellen kehitys vei kliinisiin lääketutkimuksiin verrokkiryhmineen. Se on johtanut tämän päivän tilanteeseen, jossa tiedämme miten isoa potilasjoukkoa pitäisi keskimäärin hoitaa.  Samaa lääkettä annetaan kaikille verenpainepotilaille, mutta emme vielä osaa tarjota potilaille yksilöllisiä hoitoja. Siihen me tarvitsemme aivan erilaiset välineet, joita biopankkitoiminnalla voidaan kehittää.

Biopankkikeräys on hyvässä myötätuulessa, sillä Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt erityisrahoitusta syöpänäytteiden ja soluvapaan DNA:n keräämiseen rutiinihoitojen yhteydessä.

Viime kuukausina yhä useammasta syöpätyypistä on kerätty näytteitä biopankkiin. Carpen muistuttaa, että toiminnalla ei edistetä pelkästään tutkimusta, vaan yhtä lailla potilaan hoitoa.

  • -Diagnostiikka ja hoidot kehittyvät ilmiömäistä vauhtia. Nyt leikkaukseen tulevat potilaat voivat tarvita ja saada lisähoitoa muutaman vuoden kuluttua leikkauksesta. Biopankkinäytteillä kehitämme uusia hoitoja jo lähitulevaisuuden tarpeisiin, Olli Carpén sanoo.

 

Teksti: Niina Melanen   Kuva: Ville Männikkö