Ajankohtainen

Johdon ja potilaiden vuorovaikutusta Tullinpuomin laboratoriossa

Julkaistu 24.8.2016 0.00

HUS:n tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta ja Biopankin johtaja Kimmo Pitkänen jalkautuivat HUSLABin Tullinpuomin laboratorioon keräämään potilailta biopankkisuostumuksia 25.5.2016.

– Meillä on iso tavoite saada 100 000 näytettä vuoden sisällä. Biopankkisuostumusten keräämistä yritetään jalkauttaa myös sairaalapuolelle, kertoi Anne Pitkäranta. Kymmenen opiskelijaa on palkattu kesän ajaksi ”lähettiläiksi” eli keräämään potilailta biopankkisuostumuksia.

– Tosi paljon asioita on jo tullut esille, vaikka olen ollut täällä vasta varttitunnin, Anne sanoi. On tärkeä tuntea prosessi, esimerkiksi laboratoriopyynnön kirjaaminen, jotta osaan opastaa näitä nuoria.

 

 

 

– Tottakai haluan kantaa korteni kekoon ja annoin biopankkisuostumuksen.
Ilman lääketiedettä en olisi tässä, kertoi Tullinpuomin laboratorion näytteenotossa käynyt Erkki Hakkarainen.

Kimmo Pitkänen kertoi, että suostumusten kerääminen on mennyt todella hyvin ja ihmiset ovat suhtautuneet näytteiden keräämiseen erittäin positiivisesti.

– Minua ilahduttaa se lämmin palaute, jota näytteenottoon jonottavat antoivat spontaanisti HUS:ssa saamastaan hyvästä hoidosta ja kuinka he senkin takia haluavat vastavuoroisesti osallistua tutkimukseen. Parikin potilasta kertoi avoimesti, että ilman HUSin hoitoa he eivät enää olisi hengissä. Kaikki ovat suostuneet, haluavat auttaa tulevia sukupolvia ja ymmärtävät asian merkityksen lääketieteen kehittämisessä, kuvailee Kimmo.

 

 Ihmisillä on halua auttaa ja olla osana lääketiedettä, sanovat Kimmo Pitkänen
ja Anne Pitkäranta. Laboratoriohoitaja Pia Bäckström (keskellä) kirjaa biopankkisuostumuksia.

Vaikka olisi antanut suostumuksen näytteiden ja tietojen käsittelyyn, sen voi koska tahansa myöhemmin kieltää. Lue lisää näytteiden keräämisestä ja biopankkitoiminnasta Helsingin Biopankin sivuilta tai Ole osana tiedettä -kampanjan sivuilta.