Ajankohtainen

Helsingin Biopankki sai superlähettilään

Julkaistu 31.1.2017 0.00

Tullinpuomin laboratoriossa oltiin ”jännän äärellä” perjantaina 27.1., kun HUS:n toimitusjohtaja Aki Lindén saapui laboratorion näytteenottoon ja antoi biopankkisuostumuksen ja -näytteen.

​Aki Lindénin mukaan biopankkitoiminta on tärkeä HUS:lle, Helsingin yliopistolle, biomaailmalle ja koko Suomelle. – Biopankkisuostumus on minusta hyvä asia. Antamalla biopankkinäytteen voin vähällä vaivalla edistää tieteellistä tutkimusta, toteaa Aki Lindén.


Tavoitteena on, että jokaiselta potilaalta kysytään jatkossa biopankkisuostumus, jonka jälkeen potilaat antavat biopankkinäytteen.
Biopankkitoiminnan vieminen osaksi sairaalan arkipäivää nopeuttaa huomattavasti tutkimustulosten siirtymistä potilaiden hoitoon. Parhaat tulokset saavutetaan terveydenhuoltohenkilökunnan, tutkijoiden ja tuotekehityksen yhteistyöllä, jonka biopankkitoiminta mahdollistaa. – Biopankkitoiminnan edistäminen on yksi HUS:n tämän vuoden kuudesta kärkihankkeesta, sanoo Lindén.
Erikoissuunnittelija Katariina Peltonen kertoi biopankkisuostumuksesta ja otti toimitusjohtaja Aki Lindénin biopankkisuostumuksen vastaan.


Tia Bergman otti Aki Lindéniltä biopankkinäytteen ammattitaidolla.
Biopankki auttaa sairauksien ehkäisyssä ja hoitojen kehittämisessä
Biopankki kerää ja säilyttää biologisia näytteitä ja näytteenantajaan liittyvää terveystietoa lääketieteellistä tutkimusta varten. Näytteitä voidaan käyttää akateemiseen tutkimukseen, terveyden edistämiseen ja tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan. Biopankin aineistoilla voidaan selvittää esimerkiksi perintötekijöiden ja elintapariskien yhteyttä kansantautien syntyyn sekä kehittää sairauksien ehkäisyä ja uusia hoitoja. Biopankit eivät paljasta luovuttajien tunnistetietoja. Kaikki näytteet koodataan ja luovutetaan tutkimuskäyttöön koodattuina. 
Helsingin Biopankin ovat perustaneet HUS, Helsingin yliopisto, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Carea) ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote).Helsingin Biopankki tekee tiivistä yhteistyötä muiden suomalaisten ja eurooppalaisten biopankkien kanssa. Suomalaiseen biopankkitoimintaan voi tutustua osoitteessa www.biopankki.fi