Ajankohtainen

Helsingin Biopankille annettu jo 10 000 suostumusta

Julkaistu 6.10.2016 0.00

Helsingin Biopankki saavutti syyskuussa 10 000 suostumuksen rajapyykin muutaman kuukauden näytekeräyksen jälkeen. Biopankkisuostumuksia on annettu lyhyessä ajassa odotettua enemmän, sillä jo nyt on saavutettu loppuvuodeksi asetettu tavoite.

Biopankkisuostumuksen antaneet henkilöt antavat luvan näytteiden ja tietojen siirtoon biopankissa sekä niiden käyttöön lääketieteellisessä tutkimuksessa.

- Suostumusprosentti on tällä hetkellä 98 %, eli valtaosa ihmisistä, keneltä suostumusta on kysytty, ovat sen antaneet. Biopankkitoiminta on siis HUS-alueella otettu vastaan todella positiivisesti. Ihmiset haluavat olla mukana kehittämässä suomalaista lääketiedettä, kertoo Helsingin Biopankin johtaja Kimmo Pitkänen.

Biopankkitoiminta on erittäin tärkeää suomalaiselle lääketieteelle, sillä näytteet ja niihin liittyvät tiedot luovat edellytyksiä uudenlaiselle tutkimukselle. Biopankit tukevat geenitiedon hyödyntämistä tutkimuksessa ja yksilöllisen lääketieteen kehittämistä. Biopankin aineistoilla voidaan selvittää esimerkiksi perintötekijöiden ja elintapariskien yhteyttä kansantautien syntyyn sekä kehittää sairauksien ehkäisyä ja uusia hoitoja.

Suostumusten keräys jatkuu ja laajenee HUS:n eri yksikössä myös ensi vuonna. Jo nyt biopankkisuostumusten keräys on osa monen poliklinikan normaalia toimintaa ja tavoitteena on välittää tieto mahdollisuudesta antaa biopankkisuostumus mahdollisimman monelle.

- Biopankkitoiminnan vieminen osaksi sairaalan arkipäivää nopeuttaa huomattavasti tutkimustulosten siirtymistä potilaiden hoitoon. Parhaat tulokset saavutetaan terveydenhuoltohenkilökunnan, tutkijoiden ja tuotekehityksen yhteistyöllä, jonka biopankkitoiminta mahdollistaa, sanoo Pitkänen.

Biopankin toiminta on lakisääteistä, eikä näytteitä käytetä muuhun kuin tutkimustoimintaan. Toimiva Biopankki on myös valttikortti terveysalan investoinneille.

Lisätietoja:
Kimmo Pitkänen puh. 050 575 8579
www.helsinginbiopankki.fi

Ole Osana tiedettä -Studia Generalia yleisötilaisuus 6.10 klo 16.00 Biomedicum, Helsinki