Ajankohtainen

112-päivä keräsi kiinnostuneita Meilahden sairaalan aulaan

Julkaistu 13.2.2019 0.00

Päivän teemana oli sydämen terveys, ensihoito, elvytys ja rytmihäiriöt.

Tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta tutkimushoitajien Riitta Pajakarin (vas.), Roosa Tiiton ja Petra Tirrin ympäröimänä.

Helsingin biopankki esittäytyi yhdessä potilasjärjestöjen kanssa. Mukana olivat Sydänliitto, Etelä-Suomen Sydänpiiri, Suomen Punainen Risti (SPR) lääkärihelikopteri FinnHems ja hätäkeskuslaitos.


-Täällä näkyy olevan paikalla tärkeät yhteiskuntaa pystyssä pitävät tahot, HUSin tutkimusjohtaja Anne Pitkäranta totesi pistäytyessään tilaisuudessa.


-Tutkimuksen näkökulmasta biopankkinäytteitä tarvitaan ehdottomasti lisää, jotta sydän- ja verisuonitauteja sairastavat saavat uusia, tehokkaampia hoitoja ja täsmälääkkeitä, hän muistutti ja siirtyi SPR:n pöydän ääreen virkistämään elvytystaitojaan.

 SPR:n Juhana Päivärinta opastaa Anne Pitkärantaa elvytysharjoituksessa

Apua näytekeräykseen onkin tarjolla, sillä Helsingin biopankin tutkimushoitaja Riitta Pajakari kiertää tällä viikolla Meilahden-, Jorvin- ja Peijaksen päivystyksissä ja ensihoidossa kertomassa biopankkiasioista ja ratkomassa näytekeräykseen liittyviä käytännön haasteita.

Näytekeräystä tukee myös sähköinen biopankkisuostumus, joka löytyy Helsingin biopankin etusivulta.

 Sydänliiton Mari Belk-Vehkaluoto halusi muistuttaa, että sydänpotilaan kuntoutus on tärkeää ja se olisi hyvä saada myös osaksi potilaan hoitoa.

 

Tietoa Sydänliiton kuntoutumiskursseista tässä linkissä.

Teksti: Niina Melanen  Kuvat: Heli Kurimo