Mistä vertaistukea?

Vertaistuen löytyminen voi joskus olla haasteellista. Erityisesti näin on helposti harvinaissairautta sairastavien ja heidän läheistensä kohdalla.

​Potilasyhdistykset kouluttavat vertaistukijoita ja ylläpitävät vertaistukipalveluita. Tarjolla on muun muassa tapaamisia, tapahtumia, keskusteluryhmiä, tukipuhelintoimintaa sekä facebook -ryhmiä.

Kaikkiin harvinaissairauksien diagnooseihin ei Suomesta löydy potilasyhdistystä. Tietoa ja vertaistukea voi hakea tällöin omaa sairautta sivuavilta potilasyhdistyksiltä ja kattojärjestöiltä tai etsiä kansainvälisten sivustojen kautta Suomen ulkopuolelta. Pohjoismaista vertaistukea voi etsiä esimerkiksi Rarelinkin kautta ja maailmanlaajuisesti RareConnectin avulla.

Ellei sopivaa potilasyhdistystä ole, voi kysyä tietoa vertaistukijoiksi ilmoittautuneista potilaista tai perheistä. Vertaistukijoita saattaa löytyä Norio-keskuksen ylläpitämän vertaistukirekisterin avulla, Harso ry:n tai Harvinaiset -verkoston kautta. Myös monista sairaaloista löytyy apua vertaistuen löytämiseen.

Löydä vertaistukea

Terveyskylän Vertaistalo auttaa sairastuneita ja heidän läheisiään löytämään vertaistukea ja luotettavaa tietoa vertaistuesta. Vertaistalo kerää yhteen potilasjärjestöjen tarjoaman vertaistuen, jota voi etsiä täältä. Sivustolta löydät tietoa myös eri sairaaloiden vertaistukitoiminnasta.


Edellinen sivuSeuraava sivu