Vauvan sairaus ja vanhempien tunteet

Lapsen sairastuminen vaatii sopeutumista koko perheeltä ja lähiympäristöltä. Vauvaperheen arkea värittää huoli vauvan voinnista ja tulevaisuudesta. Vanhempia epäilyttää usein myös oma osaaminen.

Suhteen luominen sairaaseen vauvaan voi alkuun huolettaa vanhempia. Vanhemmat voivat pohtia, osaanko hoitaa lastani tai uskallanko rakastaa tätä lasta? Tällaiset tuntemukset kuuluvat asiaan ja niistä kannattaa keskustella vauvaa hoitavien terveydenhuoltoalan ammattilaisten, toisten vanhempien sekä lähimmäisten kanssa.

Vanhempien kannattaa pitää vauvaa paljon sylissä ja lähellä itseään. Ihokontakti tuo vauvalle turvaa ja häntä lähellä pitämällä vanhempi oppii havainnoimaan lastaan. Tärkeää on oppia huomaamaan, mistä oma vauva pitää ja mihin hän rauhoittuu.

 
 

Vanhempien jaksaminen

Vauvan syntyessä sairaana tai sairastuessa vanhempaa mietityttää usein oma jaksaminen arjen myllerryksessä. Asia kannattaa ottaa rohkeasti puheeksi. Kun kumpikin vanhempi osallistuu vauvan hoitoon ja tutustuu vauvaansa hyvin, voi helpommin jakaa hoitovastuuta vanhempien kesken. Vanhempien hyvinvointi ja jaksamisen turvaaminen on ensisijaista vauva-arjessa.

Vauvan ollessa sairas perhe tarvitsee monipuolista tukiverkostoa. Läheisten avun ja tuen lisäksi perhe voi hyötyä ammattilaisilta saamasta tuesta. Apua voi kysyä vaikka oman neuvolan terveydenhoitajalta tai sairaalan sosiaalityöntekijältä. Myös potilasjärjestöiltä ja vertaisvanhemmilta saatu ohjaus ja tuki on monelle tärkeää.

 
 


Seuraava sivu