Hoito ja tutkimus

​​​

Tälle sivulle on koottu erilaisia lasten harvinaisten sydänsairauksien hoitoon ja tutkimukseen liittyviä ohjeita ja opastusvideoita.

Marevan-hoito ja INR-kotiseuranta

Osa synnynnäistä sydänvikaa sairastavista lapsista ja nuorista tarvitsee pitkäaikaista veren hyytymistä estävää lääkitystä. Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää, että potilas ja hänen läheiset hallitsevat hoidon periaatteet ja kotiseurannan toteuttamisen.

Videon asiasisältö on ajantasaista, vaikka hoito on siirtynyt HUSissa Lastenklinikalta Uuteen lastensairaalaan. 

 
 

Sydämen katetrointitutkimus

Lapselle on tulossa sydämen katetrointi. Mitä se oikein tarkoittaa? Mitä kaikkea tuolloin tapahtuu? Entä mitä tulee huomioida ennen ja jälkeen toimenpiteen?​ 

Video on kuvattu HUSin Lastenklinikalla. Nykyisin sydämen katetroinnit tehdään Uudessa lastensairaalassa.​ Toimenpiteeseen liittyvä sisältö on kuitenkin asianmukaista.  Yhteystietojen osalta video päivitetään lähiaikoina. 

 
 
​​ ​

Magneettitutkimus, MRI

Magneettitutkimuksessa saadaan tarkkoja anatomisia kuvia ilman röntgensäteilyä. Kuvaus tapahtuu molemmista päistään avonaisessa, tunnelimaisessa laitteessa. Tutkimuksen kesto on tyypillisesti 30–60 minuuttia.

Tutkimuksen aikana kuuluu melko voimakasta ääntä, minkä vuoksi lapselle annetaan kuulosuojaimet. Tutkimuksen aikana saatetaan antaa laskimoon magneettitehosteainetta, joka ei sisällä jodia. Tehosteaine poistuu elimistöstä virtsan mukana. Tutkimus on kivuton eikä vaadi jälkihoitoa, jos se on tehty ilman nukutusta. Tutkimuksen onnistuminen edellyttää paikallaan pysymistä, minkä takia se tehdään pienille lapsille yleensä nukutuksessa.

Oheinen HUSin Lastenklinikalla kuvattu video lapsen pään magneettitutkimuksesta näyttää tutkimuksen kulun.

 
 

Leikkauspolku

Sydänleikkaukseen tulo jännittää niin lapsia kuin vanhempiakin. Sydänlapset ja -aikuiset ovat tuottaneet Amanda ja Tomi -videon, joka kertoo sydänleikkauksen eri vaiheista sairaalaan tulosta kotiinlähtöön saakka.

 

Muita sydäntutkimuksia ja toimenpiteitä

Lisää tietoa erilaisista sydänsairauksien tutkimuksista ja hoitotoimenpiteistä löydät Lastentalosta ja Sydänsairaudet talosta.

Muualla Terveyskylässä

Lastentalosta löydät lisää tietoa erilaisista sydäntutkimuksista, kuten ultraääni-tutkimuksesta (sydänUÄ), sydänfilmistä (EKG), holter -tutkimuksesta ja rasituskokeesta. Löydät sieltä tietoa myös sydämen tahdistimesta ja sen laitosta . Lastentalo/Tutkimukset ja toimenpiteet

Muualla Terveyskylässä

Sydäntalo (Sydänsairaudet.fi) tarjoaa kattavasti tietoa aikuisten sydänsairauksista, niiden hoidosta sekä ennalta ehkäisystä. Käy siellä tutustumassa yleisempiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin.

   
 
Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

 

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo