Hoito ja tutkimus

​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Tälle sivulle on koottu erilaisia lasten harvinaisten sydänsairauksien hoitoon ja tutkimukseen liittyviä ohjeita ja opastusvideoita.

Marevan-hoito ja INR-kotiseuranta

Osa synnynnäistä sydänvikaa sairastavista lapsista ja nuorista tarvitsee pitkäaikaista veren hyytymistä estävää lääkitystä. Hoidon onnistumisen kannalta on tärkeää, että potilas ja hänen läheiset hallitsevat hoidon periaatteet ja kotiseurannan toteuttamisen.

 
 

​​Video on kuvattu HUSin Lastenklinikalla. Nykyisin hoitopaikka on Uudessa lastensairaalassa.​  Marevan-hoitoon liittyvä sisältö on videolla kuitenkin asianmukaista.

Sydämen katetrointitutkimus

Sydämen katetrointitutkimuksella tarkoitetaan sydämen verisuonten varjoainekuvausta eli angiografiaa. Tutkimuksen yhteydessä voidaan tarvittaessa tehdä myös erilaisia toimenpiteitä, kuten tukkeutuneen suonen pallolaajennus tai asentaa stentti (metallinen verkkoputki) suonessa olevaan ahtaaseen kohtaan.

Sydämen elektrofysiologisen tutkimuksen tavoitteena on selvittää rytmihäiriön tarkka syntytapaa. Tutkimus tehdään katetriteitse. Rytmihäiriöitä myös hoidetaan katetriteitse tehtävillä toimenpiteillä. Näistä voit lukea tarkemmin ​​Sydäntalosta (Sydänsairaudet.fi)​

Alla oleva video kertoo lapsen sydän katetrointitutkimuksesta, sen kulusta ja siitä, mitä tulee huomioida ennen ja jälkeen toimenpiteen.​

 
 

Paikkatiedot  videolla ovat vanhentuneita. ​Video on kuvattu HUSin Lastenklinikalla. Nykyisin lasten sydänkatetroinnit tehdään HUSin Uudessa lastensairaalassa. Edeltävät​ tutkimukset tehdään Uuden lastensairaalan Lasten vastaanottojen sydänvastaanotolla. Potilaat tulevat Uuden lastensairaalan Leikkaus- ja anestesiaosastolle toimenpideaamuna ja menevät toimenpiteen jälkeen Vuodeosasto Vuoreen.​​​​​​

Magneettitutkimus, MRI

Magneettitutkimuksessa saadaan tarkkoja anatomisia kuvia ilman röntgensäteilyä. Kuvaus tapahtuu molemmista päistään avonaisessa, tunnelimaisessa laitteessa. Tutkimuksen kesto on tyypillisesti 30–60 minuuttia.

Tutkimuksen aikana kuuluu melko voimakasta ääntä, minkä vuoksi lapselle annetaan kuulosuojaimet. Tutkimuksen aikana saatetaan antaa laskimoon magneettitehosteainetta, joka ei sisällä jodia. Tehosteaine poistuu elimistöstä virtsan mukana. Tutkimus on kivuton eikä vaadi jälkihoitoa, jos se on tehty ilman nukutusta. Tutkimuksen onnistuminen edellyttää paikallaan pysymistä, minkä takia se tehdään pienille lapsille yleensä nukutuksessa.

Lisätietoa tutkimuksesta: Magneettikuvaus (Tutkimukseen tulijan talo). Alla olevalta videolta voit katsoa MRI-tutkimuksen kulun​. ​

 
 
​Video on kuvattu HUSin Lastenklinikalla. Nykyisin lasten MRI-kuvaukset tehdään HUSissa Uudessa lastensairaalassa.

Leikkauspolku

Sydänleikkaukseen tulo jännittää niin lapsia kuin vanhempiakin. Sydänlapset ja -aikuiset ovat tuottaneet Amanda ja Tomi -videon, joka kertoo sydänleikkauksen eri vaiheista sairaalaan tulosta kotiinlähtöön saakka.

 

Muualla Terveyskylässä

Tämän osion edelliseltä sivulta löydät tietoa erilaisista harvinaisista sydänvioista, niiden yleisyydestä, oireista ja hoidosta. Seuraavilla sivuilla kerrotaan sydänlasten liikunnasta ja ravitsemuksesta​.

Yleistä lisätietoa lasten sydänsairauksien oireista, tutkimuksista,  sydämen tahdistimesta ja sen laitosta sekä toimenpiteiden jälkihoidosta  löydät Lastentalosta: Sydänsairaudet (Lastentalo)

​Sydäntalo tarjoaa kattavasti tietoa aikuisten yleisemmistä​ sydänsairauksista, niiden hoidosta sekä ennalta ehkäisystä. Käy tutustumassa yleisempiin tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin: ​Sydänsairaudet.fi​​ ​

Elinsiirtotalosta löydät tietoa sydänsiirrosta sekä sydämen apupumppu-hoidosta​. 
Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

tutkimus; hyytymishäiriö; sydänleikkaus; rytmihäiriö; sydänvika; sydänangiografia; sydämen siirto; sydänkatetrointi; hoito

Päivitetty  20.12.2019