Hoito ja tutkimukset

​​Tälle sivulle on koottu erilaisia harvinaisten suonipoikkeavuuksien hoitoon ja tutkimukseen liittyviä ohjeita ja opastusvideoita.

Magneettitutkimus, MRI

Magneettitutkimuksessa saadaan tarkkoja anatomisia kuvia ilman röntgensäteilyä. Kuvaus tapahtuu molemmista päistään avonaisessa, tunnelimaisessa laitteessa. Tutkimuksen kesto on tyypillisesti 30–60 minuuttia.

Tutkimuksen aikana kuuluu melko voimakasta ääntä, minkä vuoksi potilaalle annetaan kuulosuojaimet. Tutkimuksen aikana saatetaan antaa laskimoon magneettitehosteainetta. Tutkimus on kivuton eikä vaadi jälkihoitoa, jos se on tehty ilman nukutusta. 

Tarkempaa tietoa tutkimuksesta ja siihen valmistautumisesta löydät Tutkimukseen tulijan talosta.

Tutkimuksen onnistuminen edellyttää paikallaan pysymistä, minkä takia se tehdään pienille lapsille yleensä nukutuksessa. Alla oleva HUSin Lastenklinikalla kuvattu video lapsen pään magneettitutkimuksesta on tarkoitettu katsottavaksi yhdessä lapsen kanssa.

Hoitotekstiili

Verisuonipoikkeavuuksien hoidossa lääkinnällisillä hoitotekstiileillä pyritään parantamaan laskimopaluuta ja imunestevirtausta, jonka vuoksi niissä on asteittain aleneva paine. Videolla tarkemmin hoitotekstiilien hankinnasta, käytöstä ja niiden hoidosta.

Klexane-hoito

Pitkäaikaisen Klexane-hoidon tavoitteena on ehkäistä verisuonitukoksia heikentämällä veren hyytymiskykyä. Kun potilaan yleisvointi on hyvä eikä verenvuodolle altistavia tekijöitä esiinny, hoito voidaan toteuttaa kotona. Oheisella videolla lastenhematologi ja -ontologi Minna Koskenvuo kertoo Klexane-hoidon toteutuksesta ja siinä huomioitavista asioista.

Hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi avainasemassa on hoidon toteuttaminen lääkärin määräämällä tavalla. Tehdasvalmisteisen esitäytetyn ruiskun käyttö helpottaa pistoshoidon toteutusta. Ennen pistämistä tulee tarkistaa silmämääräisesti lääkkeen ulkonäkö, sen päiväys ja annoskoon oikeellisuus. Oikea pistostekniikka on oleellista. Oheisella videolla opastetaan, kuinka Klexane-pistos otetaan esitäytetyllä ruiskulla.

 
 


Edellinen sivu

 Päivitetty  28.2.2019 10.00

pistoshoito; hyytymishäiriö; verisuonet; imusuonet; poikkeavuus; tutkimus; hoito; painehoito

 

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo