Hoito ja tutkimukset

​​​​Tälle sivulle on koottu erilaisia harvinaisten suonipoikkeavuuksien hoitoon ja tutkimukseen liittyviä ohjeita ja opastusvideoita.

Magneettitutkimus, MRI

Magneettitutkimuksessa saadaan tarkkoja anatomisia kuvia ilman röntgensäteilyä. Kuvaus tapahtuu molemmista päistään avonaisessa, tunnelimaisessa laitteessa. Tutkimuksen kesto on tyypillisesti 30–60 minuuttia. Tutkimuksen onnistuminen edellyttää paikallaan pysymistä, minkä takia se tehdään pienille lapsille yleensä nukutuksessa.

Tutkimuksen aikana kuuluu melko voimakasta ääntä, minkä vuoksi potilaalle annetaan kuulosuojaimet. Tutkimuksen aikana saatetaan antaa laskimoon magneettitehosteainetta. Tutkimus on kivuton eikä vaadi jälkihoitoa, jos se on tehty ilman nukutusta. 

​Tarkempaa tietoa tutkimuksesta ja siihen valmistautumisesta:​ Magneettikuvaus (Tutkimukseen tulijan talo).  Alla oleva video lapsen pään magneettitutkimuksesta näyttää kuvauksen kulun.

Video on kuvattu HUSin Lastenklinikalla. Nykyisin HUSissa lasten MRI-kuvaukset tehdään Uudessa lastensairaalassa.​

Hoitotekstiili

Verisuonipoikkeavuuksien hoidossa lääkinnällisillä hoitotekstiileillä pyritään parantamaan laskimopaluuta ja imunestevirtausta, jonka vuoksi niissä on asteittain aleneva paine. Videolla tarkemmin hoitotekstiilien hankinnasta, käytöstä ja niiden ​hoidosta.

Klexane-hoito

Pitkäaikaisen Klexane-hoidon tavoitteena on ehkäistä verisuonitukoksia heikentämällä veren hyytymiskykyä. Kun potilaan yleisvointi on hyvä eikä verenvuodolle altistavia tekijöitä esiinny, hoito voidaan toteuttaa kotona. Oheisella videolla lastenhematologi ja -ontologi Minna Koskenvuo kertoo Klexane-hoidon toteutuksesta ja siinä huomioitavista asioista.

Hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi avainasemassa on hoidon toteuttaminen lääkärin määräämällä tavalla. Tehdasvalmisteisen esitäytetyn ruiskun käyttö helpottaa pistoshoidon toteutusta. Ennen pistämistä tulee tarkistaa silmämääräisesti lääkkeen ulkonäkö, sen päiväys ja annoskoon oikeellisuus. Oikea pistostekniikka on oleellista. Oheisella videolla opastetaan, kuinka Klexane-pistos otetaan esitäytetyllä ruiskulla.

 
 


Muualla Terveyskylässä

Suonipoikkeavuuksien tutkimuksiin ja hoitotoimenpiteisiin​ valmistautumiseen voit löytää tietoa Tutkimukseen tulijan talosta (Tutkimukseen.fi)​ ja Leikkaukseen tulijan talosta (Leikkaukseen.fi)

Verisuonitalo.fi tarjoaa tietoa ja opastusta yleisemmistä verisuoniin liittyvistä sairauksista, kuten suonikohjuista ja katkokävelystä: Verisuonitalo.fi​​


Edellinen sivu

 pistoshoito; hyytymishäiriö; verisuonet; imusuonet; poikkeavuus; tutkimus; hoito; painehoito

Päivitetty  15.7.2019