Hypertrofinen kardiomyopatia

Siirry sanastoon

Hypertrofinen kardiomyopatia

Tulosta

Avainsanat: HCM, Hypertrofinen obstruktiivinen kardiomyopatia, HOCM, kardiomyopatia, sydänlihassairaus

​6.11.2019​


​Hypertrofinen kardiomyopatia (HCM) on sydänlihaksen sairaus. Hypertrofisessa kardiomyopatiassa sydänlihas voi muuttua erittäin paksuksi, useimmiten kammioiden väliseinässä (sydämen vasemman ja oikean kammion välissä olevassa sydämen osassa).​ Kuinka paksu lihas on ja kuinka suuri osa siitä on poikkeavaa vaihtelee henkilöstä toiseen.

Vasen kammio on lähes aina paksuuntunut, mutta joillakin myös oikean kammion lihasseinämä paksuuntuu. Joillakin henkilöillä sydänlihaksen paksuuntuminen aiheuttaa esteen veren virtaukselle pois sydämestä; tällöin käytetään termiä Hypertrofinen obstruktiivinen kardiomyopatia (HOCM).

Normaalissa sydämessä sydänlihaksen muodostavat solut ovat suorissa riveissä. HCM-potilailla, sen sijaan,​ solut ovat epäjärjestyksessä ja sotkuisissa kerroksissa (ns. myocardial disarray). Sydänlihas voi myös enenevästi muuttua jäykemmäksi, jolloin pumppaaminen vaikeutuu​​​.​

Tietoa sairaudesta

Eurooppalainen harvinaisten sydänsairauksien osaamisverkosto (ERN GUARD-Heart) on tuottanut sairaudesta potilaille suunnatun kattavan oppaan. Oppaassa kerrotaan muun muassa sairauden oireista, hoidosta, diagnosoinnista sekä perinnöllisyydestä ja esiintyvyydestä.

Voit lukea potilasoppaan osaamisverkoston viralliselta s​ivustolta suomeksi: ERN GUARD-Heart (guardheart.ern-net.eu): Hypertrofinen kardiomyopatia​ (pdf)​.

Tietoa tutkimusmenetelmistä

​​​ERN GUARD-Heart:in Tietoa potilaalle: Hypertrofinen​ kardiomyopatia -oppaassa kerrotaan lyhyesti sairauden diagnosoinnissa ja seurannassa käytettävistä tutkimuksista:​​

  • ​EKG​
  • Sydämen ultraäänitutkimus (echo, sydänUÄ)
  • Sydämen magneettitutkimus (MRI)
  • Kliininen rasituskoe
  • EKG:n pitkäaikaisrekisteröinti
  • Geenitestaus

Potilasjärjestö

Päivitetty