Synnynnäinen lisämunuaishyperplasia, suolanmenetysmuoto

 

Siirry sanastoon

Synnynnäinen lisämunuaishyperplasia, suolanmenetysmuoto

Tulosta

Avainsanat: 21-hydroksylaasivaje, adrenogenitaalioireyhtymä, CAH. Dg-koodi: ICD-10 E25.00, ORPHA 315306.


Sairaus johtuu kortisolin tuotantoon tarvittavan 21-hydroksylaasientsyymin puutteesta. Kortisolivajauksen vuoksi aivolisäke tuottaa lisämunuaiskuorta stimuloivaa ACTH-hormonia tavanomaista enemmän. Tämän seurauksena lisämunuaiskuori kasvaa ja tuottaa normaalia enemmän miessukupuolihormonien esiasteita. Samaa entsyymiä tarvitaan myös suolahormonin eli aldosteronin tuotannossa. Sairaus löytyy vastasyntyneiden aineenvaihduntaseulonnassa.

Oirekuvaus

Hoitamaton kortisolivajaus johtaa yleistilan laskuun ja siihen voi liittyä elimistön happamuus, matala verensokeri ja verenpaineen lasku. Suolahormonin vajeen vuoksi elimistön natriumia hukataan munuaisten kautta, mikä johtaa hoitamattomana suolanmenetyskriisiin. Tytöillä lisämunuaiskuori erittää jo sikiöaikana tavanomaista enemmän miessukupuolihormonien esiasteita, minkä vuoksi vastasyntyneenä voidaan todeta sukupuolen erilaistumisen häiriö (DSD). Pojalla sukupuolinen kehitys sikiöaikana on muutoin normaali, mutta genitaalialueella voidaan nähdä lisääntynyt pigmentaatio.

Hoito

Kortisolivaje hoidetaan lapsuusiällä hydrokortisonilla. Aikuisiällä voidaan käyttää myös pidempivaikutteisia lääkevalmisteita (prednisoni/prednisoloni, deksametasoni). Suolahormonivaje hoidetaan fludrokortisonilla. Glukokortikoidiannos säädetään siten, että potilaan jaksaminen on normaali, hänellä ei ole haitallista miessukupuolihormonien liikatuotantoa ja kasvu sekä painon kehitys ovat normaalit. Suolahormonitasapainoa arvioidaan reniinimäärityksin sekä tutkimalla määräajoin veren suolapitoisuudet (natrium ja kalium). Imeväiset tarvitsevat yleensä myös useita kertoja päivässä annostellun suolalisän, toisesta elinvuodesta alkaen tätä ei yleensä tarvita. Sekä naisilla että miehillä voi olla hedelmällisyyteen liittyviä ongelmia, joita arvioidaan yhdessä endokrinologin ja gynekologin kanssa.

Perinnöllisyys

Sairaus periytyy autosomissa peittyvästi (resessiivisesti). Geeni CYP21A2.

Esiintyvyys Suomessa

Sairautta esiintyy Suomessa yhdellä henkilöllä 20000 henkilöä kohden.

Potilasjärjestö

CAH ry (yhteys Harvinaiset-verkoston kautta)

Lisätietoa

Kyllä