I följande video berättar psykolog Minna Helkavaara om egenmakt och behandlingsmotivation. Videon är på finska.
När du är sjuk och det inte finns någon förklaring till symtomen, är det många känslor som far omkring i sinnet och kroppen.
”Känslor av osäkerhet, rädsla, sorg, ilska... Irritation även mot vårdsystemet. Varför kan inte experterna svara? Varför är allt så svårt?" citerar psykolog
Minna Helkavaara, HUS Psykiatri.
Om man tvingas vänta länge på diagnosen mojnar känslostormen i allmänhet. En utredning som håller på i oändlighet kan ta fram frustration, bitterhet och cyniskhet.
Ibland misstänker vårdgivarna att det finns en psykisk orsak bakom besvären eller vill skicka patienten till psykiatrin för mentalt stöd. Detta kan skapa besvikelse eller till och med kännas sårande.
”En del sjuka tycker att det är en lättnad att få möjlighet att samtala och få hjälp till exempel med att klara av smärtupplevelser”, berättar psykolog Helkavaara.
Orken ställs på prov om man ständigt åker in på nya undersökningar och provbehandlingar. Då är det viktigt att vårda sig om det grundläggande i livet: sova tillräckligt, röra sig och äta regelbundet och sköta sina mänskliga relationer – prata med släktingar och vänner även om annat än sjukdomen. Om humöret börjar dala är det ännu viktigare att sköta om det grundläggande.
Tankar, känslor och beteende hänger ihop med varandra. Positiva tankar ger positiva känslor och negativa tankar negativa känslor. Att fastna i ledsamma tankar ökar risken att bli deprimerad och förlamad. Genom ett enkelt test är det lätt att själv ta reda på om depressionen har fått grepp om sinnet.
”När man orkar gå framåt och agera, blir inte sjukdomen centrum för allt, fastän den ibland tar upp en stor del av koncentrationen och tankarna”, säger Helkavaara.
I sista hand börjar strävan mot egenmakt hos människan själv. När den egna viljan att gå vidare har tänts, är det också lättare för närstående att hjälpa till.