Hakemus Kelan toimeentulotukeen

Kelasta voit hakea ja saada perustoimeentulotukea suuriin sairauskustannuksiin sekä lääkkeellisiin ja muihin hoitotarvikkeisiin silloin kun tulot, säästöt tai omaisuus eivät muodosta estettä etuudelle.

​​

Kun haet perustoimeentulotukea Kelasta haavanhoitotuotteisiin, pyydä hoitavaa lääkäriä kirjoittamaan jokainen tuote omalle reseptilleen – ei ainoastaan lääkkeet ja apteekkituotteet, vaan myös muut tarvikkeet, kuten vitamiinit, ravintolisät tai puhdistusaineet. Toimi näin, ellet saa näitä jo maksuttomina haavanhoitotarvikkeina terveydenhuollosta.

Kun Kela pyytää sinua tuomaan niin sanotut potilasohjeet lääkkeistä ja tarvikkeista tai molemmista, Kela tarkoittaa reseptejä, joissa on määritelty tarkasti, kuinka paljon tiettyä lääkettä käytetään tai hoitotarviketta kuluu.

Kela laskee tulojen ja menojen yli- tai alijäämän toimeentuloa arvioidessaan. Tulojen lisäksi kaikkien laskennassa huomioitavien menojen esittäminen edistää tuen saamista. Menoina otetaan huomioon taloutesi kaikki asumiskulut, kaikki terveydenhuoltokulut lukuunottamatta vähäisiä itsehoitolääkkeitä eli muun muassa lääkkeet, potilasmaksut ja matkat. Etuutta hakiessa ei omaa asuntoa lueta varoiksi, joilla voi rahoittaa elämistään. Ulosotossa olevat erät vähentävät laskelmassa nettotuloja.

Sähköisestä www.kanta.fi –potilastiedostosta voit itse tulostaa reseptitiedot hakemukseen. Voit liittää ne tiedostoina Kelan sivuilla tehtävään sähköiseen hakemukseen. Jos sähköinen hakemus tai reseptien tulostaminen ei luonnistu, voit aina pyytää hoitavalta lääkäriltä paperiset reseptit mukaan Kelaa varten.

Kelan antaessa kieltävän päätöksen voit hakea täydentävää ja ennaltaehkäisevää toimeentulotukea oman kotikunnan sosiaalitoimistosta. Kelaan tehty hakemus on edellytys sosiaalitoimen harkinnalle. Hakija voi pyytää jo Kelaan tehtävässä hakemuksessa siirtämään tiedot sosiaalitoimistoon.

Hakemusta voi aina täydentää jälkeenpäin laskukopioilla. Laskut otetaan aina huomioon alkuperäisen eräpäivän mukaan.

Oman kuntasi toimeentulotuen omapalveluun voit päästä oman kuntasi sivuilta tai etsimällä palvelua Googlesta hakusanoilla ”täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki ja kunnan nimi”.

Lisätietoa:


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  13.2.2019