Jalkojen suojaaminen

Jalat on tärkeä suojata kolhuilta ja paineilta. Jalat ja jalkineet on hyvä tarkistaa päivittäin. Oikean jalkineen arvioi ja sen käyttöä ohjaa jalkaterapeutti, jalkojenhoitaja tai fysioterapeutti.

Jalat on tärkeä suojata kolhuilta ja paineilta. Jalkineet eivät saa painaa tai hangata. Toisaalta paljain jaloin ei tule kävellä. Jalat ja jalkineet on hyvä tarkistaa päivittäin. Etenkin diabeetikoilla tunto jalkaterissä on usein heikentynyt, ja hiertäminen tai vierasesineet jalkineissa jäävät helposti huomaamatta.

Kantapäät eivät öisin saisi osua patjaan, etenkään jos haavat ovat jalkaterässä. Jos kantapäässä on jo haava, tulee olla erityisen huolellinen paineen kanssa. Kantapäät voidaan tukea ilmaan säären alle laitettavan tyynyn avulla. Luotettavampi apuväline on tarrakiinnitteinen tossu, joka keventää kantapään.

Jos jalassa on haava, tarvitaan väliaikainen hoitojalkine. Oikean jalkineen arvioi ja sen käyttöä ohjaa jalkaterapeutti, jalkojenhoitaja tai fysioterapeutti. Jos jalkaterässä on virheasentoja tai jos jalkaterästä on poistettu osia, esimerkiksi varpaita, sopiva jalkine on välttämätön uusien haavojen ehkäisemiseksi. Usein tarvitaan pohjallista tai erityisvalmisteista kenkää ja mahdollisesti jalkateräproteesia. Näiden tarve arvioidaan niissä terveydenhuollon yksiköissä, joissa hoito tapahtuu.

Erityisvalmisteisiin jalkineisiin ja pohjallisiin myönnetään maksusitoumus erikoissairaanhoidosta tai perusterveydenhuollosta.

Mittojen mukaan tehtyjen jalkineiden jatkuva käyttö on tärkeää; ne ovat tehokkaat vain silloin, kun ne ovat jalassa. Mikäli jalkineiden istuvuudessa on ongelmia, on syytä olla yhteydessä jalkineet toimittaneeseen tahoon tai terveydenhuoltoon.

Lisätietoa:

Tarkoituksenmukaiset jalkineet

Kuuman ja kylmän kanssa kannattaa olla varovainen. Jalkoja ei tule lämmittää laitteilla, lämpöpatterilla, lämpimällä vedellä tai avotulella, vaan villasukat ja muu lämmin pukeutuminen on paras tapa. Saunassa tulee varmistua, että jalkojen tasolla on haalea lämpö. Lämmön voi varmistaa kädellä kokeilemalla. Jalassa lämmön tunteminen on usein heikentynyt.

Ihoa kannattaa rasvata päivittäin perusvoiteella, jotta ei syntyisi halkeamia. Erityisesti kantapäähän syntyy herkästi syviä halkeamia, jotka voivat kehittyä haavoiksi.

Lisätietoa:

Jalat olisi hyvä aina näyttää hoitajalle ja lääkärille vastaanottojen yhteydessä, oli ongelmia tai ei. ​


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019