Kompressiohoito ja haavan uusiutuminen

Turvotuksen estohoito eli kompressiohoito on tärkein hoitomenetelmä turvotusperäisen haavan hoidossa ja myös ennaltaehkäisyssä.

Ennen kompressiohoitoa lääkärin tulee varmistaa, että valtimoverenkierto on riittävä. Kompressiohoitoa voidaan toteuttaa tukisidoksilla ja ammattilaisen mittaamilla lääkinnällisillä hoitosukilla, joiden koko, muoto ja tyyppi valitaan yksilöllisesti erikoisliikkeissä. Tarkoitukseen eivät sovellu esimerkiksi marketeista saatavat lentosukat.

Lisätietoa:

Turvotuksen estohoito

Painepuristushoitoa voidaan käyttää kompressiohoidon tukena yksittäisissä tapauksissa.

Kompressiohoidon haasteista on syytä keskustella terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. On tärkeää, että hoito ei lopu haasteisiin, vaan että etsitään ratkaisu hoidon toteuttamiseen. Sukkavalikoima on laaja; tarjolla on muun muassa erilaisia materiaaleja, vetoketjullisia sukkia ja 2-kerrossukkia. Myös sukan pukemiseen on tarjolla monenlaisia apuvälineitä.

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa:

Mikä on alaraajaturvotus? (Ihotautitalo)


​Turvotusperäisen haavan uusiutuminen

On arvioitu, että jopa 70 prosenttia turvotusperäisistä haavoista uusiutuu 3 kuukauden sisällä. Uusiutuminen johtuu yleensä kompressiohoidon lopettamisesta. Terveydenhuollon ammattilaisen ohjeiden noudattaminen kompressiohoidon jatkumisesta on tärkeää. Koko elämän jatkuva kompressiohoito voi taata ”haavattoman loppuelämän”.​


Edellinen sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019