Yleistä jalkahaavan parantumiseen liittyvistä tekijöistä

Kun jalkahaava on saatu paranemaan, pitää puuttua tekijöihin, joista se aiheutui. Tavoitteena on uusien haavojen ehkäisy sekä liikunta- ja toimintakyvyn edistäminen.

​​​Potilaan tulee tarkastaa jalat itse joka päivä ja huolehtia hyvästä omahoidosta. Verensokerin, veren rasva-arvojen ja verenpaineen pitää olla mahdollisimman hyvin tavoitteessa. Mahdollisen tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää.

Lisätietoa:

Omahoito

Kävely ja arkiaktiivisuus parantavat verenkiertoa. Liikunnassa, niin lajissa kuin tehossa, pitää huomioida jalkoihin kohdistuva kuormitus ja iskuvoimat. Sopiviin liikuntajalkineisiin kannattaa panostaa.

Omasta hoitopaikasta saa ohjeita omatoimisiin jalkojen voima- ja venytysrajoitteisiin, joilla voidaan parantaa nivelten liikkuvuutta. Fysioterapeutti tai jalkaterapeutti arvioi muiden hoitojen tarvetta, esimerkiksi nivelten mobilisoivaa käsittelyä.​

Hoitosuunnitelmaan kirjataan omahoidon lisäksi jalkojen ja jalkineiden säännöllinen tarkistus ja ohjaus jalkojenhoidon ammattilaisen luona. Hän arvioi myös sopivat suojaavat tai korjaavat yksilölliset pohjalliset ja erityisjalkineiden tarpeen.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019