Yleistä jalkahaavan parantumiseen liittyvistä tekijöistä

Kun jalkahaava on saatu paranemaan, pitää puuttua tekijöihin, joista se aiheutui. Tavoitteena on uusien haavojen ehkäisy sekä liikunta- ja toimintakyvyn edistäminen.

​​​Potilaan tulee tarkastaa jalat itse joka päivä ja huolehtia hyvästä omahoidosta. Verensokerin, veren rasva-arvojen ja verenpaineen pitää olla mahdollisimman hyvin tavoitteessa. Mahdollisen tupakoinnin lopettaminen on erityisen tärkeää.

Lisätietoa:

Omahoito

Kävely ja arkiaktiivisuus parantavat verenkiertoa. Liikunnassa, niin lajissa kuin tehossa, pitää huomioida jalkoihin kohdistuva kuormitus ja iskuvoimat. Sopiviin liikuntajalkineisiin kannattaa panostaa.

Omasta hoitopaikasta saa ohjeita omatoimisiin jalkojen voima- ja venytysrajoitteisiin, joilla voidaan parantaa nivelten liikkuvuutta. Fysioterapeutti tai jalkaterapeutti arvioi muiden hoitojen tarvetta, esimerkiksi nivelten mobilisoivaa käsittelyä.​

Hoitosuunnitelmaan kirjataan omahoidon lisäksi jalkojen ja jalkineiden säännöllinen tarkistus ja ohjaus jalkojenhoidon ammattilaisen luona. Hän arvioi myös sopivat suojaavat tai korjaavat yksilölliset pohjalliset ja erityisjalkineiden tarpeen.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019 11.32