Yleistä diabeteshaavan kirurgisesta hoidosta

Ennen kirurgisia toimenpiteitä tulee arvioida diabeteksen hoitotasapaino sekä valtimoverenkierron riittävyys jaloissa.

​​Valtimoverenkierron riittävyyden arviointi on ensiarvoisen tärkeää riippumatta siitä, millaista hoitolinjaa jalkahaavan parantamiseksi suunnitellaan.

Jos jalkaterän valtimopulssit ovat tunnettavissa, raajassa on kohtuullisen hyvä verenkierto. Tarkempi kuva verenkierrosta saadaan vertaamalla nilkan verenpainetta olkavarren verenpaineeseen (ABI eli nilkka-olkavarsi-painesuhde). Mikäli jalkateräpulssit eivät tunnu varmuudella ja ABI-arvot ovat poikkeavat, haavapotilas on syytä lähettää jatkotutkimuksiin verisuonikirurgiseen yksikköön.

Korkea verensokeri heikentää elimistön puolustuskykyä. Haavatulehduksen riski kasvaa selvästi, kun verensokerin taso on yli 10 mmol/l.

Suunniteltuun leikkaukseen tullessa sokerihemoglobiini HbA1c-arvon tulisi olla alle 64 mmol/mol (8 %).

Elintavat ja kyky sitoutua annettuihin hoito-ohjeisiin vaikuttavat suuresti leikkaushoidon onnistumismahdollisuuksiin. Tupakointi heikentää monella tavalla haavan parantumista, ja se tulisi lopettaa vähintään kuukautta ennen suunniteltua leikkausta.

Muut sairaudet ja näiden hoito tarkistetaan ennen kirurgisia hoitoja. Jalkahaavan kirurgisessa hoidossa saatetaan tarvita verisuonikirurgia, ortopedia tai plastiikkakirurgia.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019