Haavaa ehkäisevä kirurgia

Ennalta ehkäisevän kirurgian tarkoituksena on estää uuden jalkahaavan syntyminen tai jo parantuneen haavan uusiutuminen sellaisissa tilanteissa, joissa tavanomainen kevennyshoito ei riitä pienentämään haavariskiä.

Diabeteksen ääreishermosairauden seurauksena syntyneitä virheasentoja voidaan korjata kirurgisin toimenpitein. Tavoitteena on keventää painetta ja hankausta siltä kohdalta, jossa on haavautumisriski. Tyypillisesti nämä haavalle alttiit alueet sijaitsevat päkiässä tai varpaiden päissä, joissa voidaan todeta ihon känsittymistä tai punoitusta ja rakkuloita merkkinä paikallisesta ylikuormituksesta ja haavariskistä luisen ulkoneman kohdalla.

Jalkaterän jänteiden virheellistä tasapainoa voidaan korjata jänteiden pidennyksellä, katkaisulla tai jänteen kiinnityspisteen siirrolla. Tavallisin tällainen toimenpide on akillesjänteen kireyden löysennys, joka vähentää kävelykuormituksen aiheuttamaa painetta ja hankausta päkiän alueella.​

Jos jalassa on sellainen luisen rakenteen poikkeavuus, joka altistaa haavalle, voidaan harkita luisen ulkoneman kirurgista madaltamista tai jalanvirheasentoa korjaavaa luudutusleikkausta.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019