Jalkahaavan asiantuntijahoito

Jos diabetesta sairastavan jalkaan tulee haava, joka ei parissa päivässä osoita omahoidolla paranemisen merkkiä, tai haavaan tulee merkkejä bakteeritulehduksesta, pitää haavaa näyttää ammattilaiselle. Joskus tulehdus edellyttää päivystyksellistä hoitoa.

​​​​

Diabetesta sairastavan haavoja hoidetaan huolellisesti yleisten haavanhoito-ohjeiden mukaisesti kuten muillakin. Lisäksi haava-alueelta on poistettava kuormitus.

Pienestä ihorikosta tai haavasta alkanut tulehdus voi kuitenkin olla raju ja johtaa nopeasti vakavaan infektioon. Jos haava ei omahoidosta huolimatta osoita paranemisen merkkejä parissa päivässä tai siihen tulee merkkejä bakteeritulehduksesta, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.

Jalkahaavaan kohdistuvaa painetta kevennetään muotoiltujen pohjallisten, hoitokengän ja sopivien jalkineiden avulla.

Haavan paranemisen edellytys on riittävä verenkierto. Jos jalkaterissä ei tunnu pulssia, tehdään lähete verisuonikirurgille. Mikäli verenkierto arvioidaan riittämättömäksi, pyritään joko pallolaajennuksella tai avoleikkauksella ohittamaan tai avaamaan tukoksia ja ahtaumia.

Haava tarkistetaan päivittäin mahdollisen haavatulehduksen havaitsemiseksi. Tulehtuneen haavan ympäröivä iho punoittaa, kuumottaa ja on turvonnut. Tällöin on viipymättä hakeuduttava lääkäriin. Tulehduksen vaikeuden ja syvyyden mukaan tulehtunut haava hoidetaan joko antibiootilla tai leikkaushoidolla.​​​​

​Mekaaninen puhdistus

Hoida haavaa puhtain käsin. Puhdista haava kädenlämpöisellä vedellä (talousvesi, juomakelpoinen vesi) suihkuttamalla 2–3 minuutin ajan. Poista haavasta irtoava kate. Kuivaa haava ja rasvaa haavan ympärillä olevaa ihoa perusvoiteella. Suojaa haava tarttumattomalla, ilmavalla haavasidoksella. Kiinnitä haavasidos löyhästi ja joustavasti. Vaihda puhdas sidos kerran päivässä.

Haavasidoksen valinta

Haavan värin ja eritteen määrän mukaan valitaan haavan päälle suojaava haavasidos. Erilaisia haavasidostuotteita on saatavana apteekista. Terveyskeskuksesta saa tarvittaessa ohjeita haavanhoitoon. Mikäli haavan koko ei ole pienentynyt kuukauden aikana noin puoleen, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen haavanhoidon tehostamiseksi.

Kuormituksen poisto haava-alueelta

Kevennyshoidon tarkoituksena on siirtää kuormitus pois jalan sairaalta osalta jalan terveelle alueelle. Riippuen haavan luonteesta ja sijainnista kevennys voidaan toteuttaa eri tavoin, esimerkiksi huopakevennyksenä, hoitokengällä tai kipsillä.

Mikäli haavoja on sekä etujalkaterässä että takajalkaterässä tai haava on laaja-alainen, pyörätuoli on asianmukainen kevennyshoitomenetelmä.

 

Kuva: Huopakevennys

 

Kuva: Esimerkki kipsikevennyksestä

Kuva: Kevennyspohjallinen vähentää kuormitusta ongelma-alueelta.

Lisätietoa:

Kevennyspohjallisen valmistus (Käypä hoito)

 

Päivitetty  23.1.2019