Yleistä haavainfektiosta

Haavainfektiolla eli haavatulehduksella tarkoitetaan tilannetta, jossa bakteerit lisääntyvät haavassa, tuhoavat kudosta ja estävät haavan paranemista. Samalla käynnistyy elimistön puolustusvasteena tulehdusreaktio.

Mikä tahansa haavatyyppi voi tulehtua, mutta erityisen alttiita haavatulehdukselle ovat diabetesta sairastavat potilaat tai potilaat, joilla on jokin vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys. Myös haava-alueen heikentynyt valtimoverenkierto altistaa haavan bakteeri-infektioille.

Milloin epäillä haavainfektiota?

Mikäli haavasta otetaan bakteeriviljely, on siinä yleensä aina bakteerilöydös, sillä ihmisen ulkopinta ei ole steriili. Todellinen haavainfektio on vain silloin, kun haavassa on bakteerilöydöksen lisäksi infektio-oireita.

Haavainfektion paikallisia merkkejä ovat muun muassa märkäeritys, haavaympäristön punoitus, lisääntynyt haju, kipu ja eritys haavassa.

Vakavammassa haavainfektiossa voi ilmetä myös haavan ympäristössä nopeasti etenevää turvotusta, kuumotusta, kovaa kipua ja infektion yleisoireita, esimerkiksi kuumetta tai sepsiksen oireita.

On myös hyvä tietää, että diabetesta sairastavilla haavainfektion oireet voivat joskus olla vähäisemmät kuin perusterveellä ihmisellä.


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019