Bakteerien aiheuttamat muut ihotulehdukset eli ihoinfektiot

​Muita bakteerien aiheuttamia ihoinfektioita ovat muun muassa ruusu eli erysipelas, selluliitti eli ihon sidekudoskerroksen tulehdus ja nekrotisoiva faskiitti eli lihaskalvon tulehdus.

Ruusu eli erysipelas

Ruusu (erysipelas) on nopeasti alkava ihon bakteeritulehdus, joka voi ilman nopeasti aloitettua antibioottihoitoa johtaa verenmyrkytykseen (sepsis) ja vakaviin jälkiseuraamuksiin.

Ruusu esiintyy useimmiten raajoissa, mutta voi esiintyä myös korvan, kasvojen ja genitaalien alueella. Ruusulle on ominaista voimakas ihon punoitus, turvotus, kuumotus ja kipu sekä myös kuume ja yleisvoinnin heikentyminen.

Ruusun aiheuttaa yleensä A-ryhmän beetahemolyyttinen streptokokki yksin tai yhdessä Staphylococcus aureuksen kanssa. Altistavana tekijänä on useimmiten turvotus tai jonkinlainen ihorikko, kuten haava tai varvasvälien hautuma.

Selluliitti eli sidekudoskerroksen tulehdus

Selluliitissa eli ihon sidekudoskerroksen tulehduksessa oireet ovat hyvin samankaltaiset kuin ruusussa, mutta tulehdus on ihossa syvemmällä. Selluliitilla on samat riskitekijät kuin ruusulla, ja sillä on samanlainen uusiutumistaipumus.

Nekrotisoiva faskiitti eli lihaskalvon tulehdus

Tavallista ruusua syvempi, vakavampi ihonalaisten kudosten infektio on lihaskalvon tulehdus. Se on aluksi oireiltaan ruusun tai selluliitin kaltainen, mutta sen varoitusmerkkejä ovat nopea punoituksen ja kuumotuksen eteneminen ja kipu.

Joskus iholöydös voi olla kipuun nähden vähäinen. Iholla esiintyy myös rakkuloita, voimakasta turvotusta ja tunnottomuutta, ja lisäksi esiintyy yleisoireita (yleiskunnon romahtaminen, sekavuus, kuume tai alilämpöisyys).


Edellinen sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019