Puremahaavat

Yleisimpiä puremahaavoja ovat koiran, kissan ja ihmisen puremat. Puremahaava on kyseessä, jos purema lävistää ihon tai limakalvon.

​​​

Puremahaavojen hoidossa pitää ottaa huomioon tulehduksen ja tarttuvien sairauksien riskit.

Tarttuvia tauteja

Tarttuvia sairauksia ovat jäykkäkouristus (tetanus), ​vesikauhu (rabies) ja ihmisen puremissa hepatiitit B ja C sekä HIV.

Jäykkäkouristus eli tetanus

Tetanus (jäykkäkouristus) on yleisesti maaperässä esiintyvän bakteerin aiheuttama sairaus, joka voi johtaa kuolemaan. Puremavammojen yhteydessä tulee huolehtia tetanussuojasta.

Lisätietoa:

Tukitoimet haavojen hoidossa

Vesikauhu eli rabies

Rabies (vesikauhu) on tappava eläimen syljestä tarttuva virustauti, joka voidaan estää tapahtuman jälkeen aloitetulla rokote- ja immunoglobuliinihoidolla.

Lisätietoa:

Rabies eli vesikauhu (Duodecim)

Hepatiitit ja HIV

Virushepatiitit B ja C sekä HIV voivat tarttua ihmisen puremasta.

Muualla​ Terveyskylässä

Lisätietoa:

HIV (Infektiotalo)​​

Välitön haavan puhdistus runsaalla vesijohtovedellä estää parhaiten haavan tulehtumista. Lisäksi rabiesepäilyissä suositellaan saippuan ja alkoholin käyttöä viruksen tuhoamiseksi.

Muiden kuin aivan pienten ja pinnallisten puremahaavojen arviointiin ja hoitoon kannattaa hakea ammattiapua. Hampaiden pistot saattavat olla yllättävän syviä.

Käsien, kasvojen ja sukupuolielinten alueiden puremissa kannattaa hakeutua herkästi arvioon. Samoin jos tiedossa on tulehdusriskiä lisäävä sairaus tai riskitekijä. Ennaltaehkäisevää antibioottihoitoa harkitaan suuren riskin puremissa, mutta se ei korvaa hyvää varhaista puhdistusta.

Syvät tai repaleiset puremat voivat vaatia kirurgista hoitoa. Puhdistuksen jälkeen haavat saatetaan jättää auki tulehdusriskin vuoksi.

Tulehtuneet haavat voidaan joutua puhdistamaan kirurgisesti. Hoidossa valitaan antibiootti bakteeriviljelyn ja pureman aiheuttaneen eläinlajin mukaan.

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa:

Haava (Päivystystalo)


Edellinen sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019