Haavojen puhdistus ja tulehtumisen esto

Haavoja käsitellään puhtain käsin ja käyttämällä puhtaita haavanhoitotuotteita.

Haavojen puhdistus

Pienet tapaturmahaavat puhdistetaan juotavaksi kelpaavalla, kehonlämpöisellä vedellä (37 °C), ei järvi- tai merivedellä.

Jos haavat tulevat olosuhteissa, jossa ei ole juotavaksi kelpaavaa hanavettä, ne voi huuhdella pullotetulla vedellä tai keittosuolaliuoksella.

Vesi huuhtelee haavasta ja sitä ympäröivästä ihosta näkyvää likaa ja bakteereja. Haavan puhdistusta voi tehostaa käyttämällä saippuaa. Likaista haavaa​ suihkutetaan pidempään (3–5 minuuttia), puhtaalle haavalle riittää kevyt huuhtelu.

Pinsettejä voit käyttää tikkujen, kivien ja lasinsirujen poistoon. Kiehauta pinsetit vedessä ennen niiden käyttöä.

Haavojen tulehtumisen esto

Haavan tulehdusta voidaan ehkäistä haavan huolellisella puhdistamisella, haavan käsittelyllä puhtain käsin ja käyttämällä puhtaita haavanhoitotuotteita.

Mikä tahansa haava voi kuitenkin tulehtua, jolloin se vaatii lääkärin hoitoa. Erityisen alttiita haavatulehdukselle ovat diabetesta sairastavat potilaat tai potilaat, joilla on jokin vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys.

Haavatulehduksen paikallisia oireita ovat haavan ympäristön punoitus, turvotus ja kuumotus, lisääntyvä kipu ja märkäinen haavaerite.

Lisätietoa:

Haavatulehdus


Seuraava sivu

  

Päivitetty  23.1.2019