Hematoomat ja seroomat

Kudoksessa olevaa verenpurkaumaa kutsutaan hematoomaksi tai mustelmaksi. Kun taas laajempi verenpurkauma muodostaa hyytymäkakun, joka sulaa pikkuhiljaa kudokseen heraisen nesteen täyttämäksi onteloksi eli seroomaksi.

​​

Hematooma eli mustelma

Kudoksessa olevaa verenpurkaumaa kutsutaan hematoomaksi tai mustelmaksi. Kaikkiin tuoreisiin haavoihin liittyy mustelmaisuutta, joka johtuu verisuonten rikkoontumisesta johtuneesta verenvuodosta kudokseen. Päivän tai muutaman päästä veri alkaa näkyä iholla mustelmana.

Pienet mustelmat sulavat itsestään muuttaen väriään tummanvioletista kellertävään, kunnes väri häviää. Mustelma ei välttämättä jää sille paikalle, missä se on kudoksessa syntynyt, vaan valuu alaspäin painovoiman vaikutuksesta. Tämän vuoksi esimerkiksi otsassa syntynyt haava aiheuttaa turvotuksen ja mustelman silmän ja posk(i)en seutuun.

Serooma

Laajempi verenpurkauma muodostaa hyytymäkakun, joka sulaa pikkuhiljaa kudokseen heraisen nesteen täyttämäksi onteloksi, seroomaksi. Seroomaan voi liittyä myös imunesteen kertymää.

Paikallisesti rajautuneen verenpurkauman, joka ei uhkaa ihon tai kudoksen elinvoimaisuutta, voi antaa muuttua seroomaksi. Seroomaonkalo voidaan tyhjentää parin viikon kuluttua ruiskulla ja neulalla.

Laaja verenpurkauma voi aiheuttaa verenpaineen ja nopeaa hemoglobiinin laskua, jolloin se tulisi käydä tyhjentämässä kirurgisesti. Verenpurkauma tuoreen haavan alla muodostaa elatusalustan iholta siihen mahdollisesti päässeille bakteereille ja on altis tulehtumaan. Tämän vuoksi tuoreeseen haavaan liittyvään hematoomaan tulee suhtautua tarkkaavaisesti, samoin jos se aiheuttaa riskin pinnallaan olevan ihon kuoliolle.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019