Haavan reunojen kuolioituminen

Rajoittunut hapensaanti voi aiheuttaa haavan reunakudoksen kuoleman eli kuolion.


Haavan paranemisprosessiin tarvittavat solut ja näiden kuljettama happi sekä erittämät aineet päätyvät haavan reunoille hyvin pienten suonten kuljettamina.

Lisätietoa:

Haavan paranemistavat ja -vaiheet

Näiden suonten kyky toimia voi olla rajoittunut turvotuksen, verisuonikovettumataudin tai diabeteksen aiheuttamien verisuonimuutosten tai esimerkiksi tupakoinnin seurauksena.

Lisätietoa:

Rajoittunut hapensaanti voi aiheuttaa haavan reunakudoksen kuoleman eli kuolion. Kuolio haavan reunassa estää paranemisprosessin etenemisen ja sidekudoksen muodostumisen, minkä seurauksena haava aukeaa.

Kuolio etenee haavasta poispäin, kunnes kudoksen verenkierto on riittävää ja kuolio rajautuu. Rajautuminen tapahtuu yleensä kahden viikon kuluessa, ja tänä aikana elimistö toimii poistaakseen kuoleentuneen kudoksen.

Kuoleentunut kudos on elimistön puolustusmekanismien tavoittamattomissa ja siksi hyvä elatusalusta bakteereille ja altis siis tulehdukselle. Huono, kuollut kudos voidaan poistaa haavan mekaanisella puhdistuksella sekä käyttää paikallishoitotuotteita apuna. Laajempi puhdistus voi tarvita jopa leikkaussalissa tehtävää toimenpidettä.​


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.1.2019