Diabeettisen jalkahaavan leikkauksen jälkeinen hoito

Leikkauksen jälkeen turvotuksen hoito, valtimoverenkierron  salliessa, on välttämätöntä haavan paranemisen kannalta. Lisäksi kuormitusrajoitukset  tulee  suunnitella hoidossa.

KevennyskenkäLeikkauksen jälkeen keskitytään aluksi haavan paranemiseen ja turvotuksen hoitoon. Jos valtimoverenkierto on heikentynyt, varotaan turvotuksen hoidossa liian kireitä sidoksia ja liiallista kohoasentoa. Muutoin ompeleilla suljettua haavaa hoidetaan suljetun kirurgisen haavan hoitoperiaatteiden mukaisesti. Ompeleita voidaan pitää 2–3 viikkoa.

Leikkaushaavan paranemiseen ja lujittumiseen kuluu pehmytkudoksien osalta helposti 6–8 viikkoa. Tämän takia jalan kuormitusalueille jalkapohjaan tehtyjen leikkausten jälkeen kielletään kävelykuormitus yleensä ainakin kuudeksi viikoksi. Jotta tämä kevennyshoito toteutuisi asianmukaisesti, tarvitaan lisätueksi yksilöllisesti muokattuja hoitokenkiä, ortooseja tai kipsihoitoa. Lisäksi jalan kuormittumista tulee keventää rajoittamalla kävelyn määrää kyynärsauvoja tai tarvittaessa pyörätuolia käyttäen, mikäli sauvakävely ei onnistu jalkaan varaamatta.

Amputaatiotyngän turvotusta hoidetaan sidonnalla tai joustavalla puristussukalla. Leikatun raajan vapaaksi jääneitä niveliä tulee liikutella aktiivisesti, jotta raajan turvotus vähenisi ja nivelten liikeradat pysyisivät auki.

Haavojen parannuttua toteutetaan yksilöllinen kuntoutus potilaan kokonaistilanne huomioiden. Yksilöllisten pohjallisten, jalkineiden ja proteesien käyttöön siirrytään siinä vaiheessa, kun raaja kestää kuormittamista ja leikkauksen jälkeinen turvotus on saatu hallintaan.

Päivitetty  26.5.2021

Kyllä