Uppkomsten av trycksår

Ett trycksår uppstår när huden och den subkutana vävnaden utsätts för tryck, tänjning, friktion eller skavning. Dessa skadar cellerna och orsakar syrebrist i vävnaden, vilket i sin tur leder till vävnadsnekros.

Trycket uppstår när kroppsvikten trycker mot underlaget. Trycket är störst vid benutskotten, som höfterna, ländryggen, skinkorna och hälarna. Andra områden är till exempel armbågarna och skulderbladsutskottet. Patienter i alla åldrar kan få trycksår och de kan utvecklas på kort tid oavsett var man vårdas (från hemvård till specialiserad sjukvård).

Trycksår uppstår speciellt hos patienter som måste hålla sig stilla under längre perioder och som inte själva kan vända sig i sängen eller byta plats i stolen och även hos patienter som inte känner smärta på grund av till exempel förlamning, medicinering eller nervskada.

Hjälpmedel som används vid hemvård, som CPAP-mask, och långa stunder på toalettstolen kan öka risken för trycksår.

Vävnaderna tänjs ut och skaver när patienten glider i sängen mot fotänden då huvudändan är höjd eller då patienten glider över till en rullstol eller duschstol. Om huden ständigt är fuktig av till exempel urin, svett eller avföring är risken att få ett trycksår större.

Uppdaterad  29.9.2022

Kyllä