Postoperativ vård av diabetiska fotsår

Efter operationen måste man, om den arteriella cirkulationen tillåter, behandla svullnaden för att såret ska läka. Dessutom ska man planera belastningsbegränsningarna under vården.

AvlastningsskoEfter operationen fokuserar man till en början på att läka såret och behandla svullnaden. Om patienten har nedsatt arteriell cirkulation ska man akta sig för att använda alltför hårt åtdragna förband och för höga ställningar när man behandlar svullnaden. I övrigt behandlar man ett sår som förslutits med stygn enligt vårdprinciperna för ett förslutet kirurgiskt sår. Stygnen kan sitta kvar i 2–3 veckor.

Det tar lätt 6–8 veckor för mjukvävnaderna i operationssåret att läka och bli starka. Därför får man inte gå på fotens belastningsområden i vanligtvis minst sex veckor efter en operation i fotsulan. För att denna avlastningsbehandling ska fungera som den ska behöver man individuellt utformade behandlingsskor, ortoser eller gipsbehandling som extra stöd. Dessutom ska man avlasta foten genom att begränsa mängden gång genom att använda kryckor eller vid behov rullstol, om man inte klarar av att gå med kryckor utan att utsätta foten för risk.

Svullnad i amputationsstumpen behandlas med förband eller en elastisk kompressionsstrumpa. Man ska aktivt röra de leder som är fria i den opererade delen för att minska svullnaden och hålla ledens rörelsebanor öppna.

Efter att såren har läkt genomgår patienten en skräddarsydd rehabilitering utifrån dennes helhetssituation. Individuellt utformade sulor, skor och proteser tas i bruk när benet klarar belastning och man fått den postoperativa svullnaden under kontroll.

Uppdaterad  29.9.2022

Kyllä