Yleistä turvotuksen estohoidosta

Turvonneeseen alaraajaan haava syntyy itsestään tai vähäisestä ihoon kohdistuneesta vammasta.

Turvotusperäiset haav​at sijaitsevat yleisimmin alaraajoissa, säären ja nilkan alueilla. Turvotuksen estohoidolla suurin osa turvotusperäisistä haavoista paranee, ja sillä ennaltaehkäistään turvotusperäisten haavojen syntymistä. Nopeasti ilmaantunut raajan turvotus tai kipu vaativat lääkärissä käyntiä.

Miten turvotuksen estohoito toimii?

Turvotusten estohoidolla hoidetaan haavan taustalla olevaa syytä, jolloin sillä luodaan edellytykset haavan paranemiselle. Turvotusten estohoito poistaa tai ehkäisee raajan turvotusta, parantaa kudosten verenkiertoa, vähentää haavaeritystä, vähentää laskimoiden solujen ja nesteen tihkumista ympäröiviin kudoksiin sekä ohjaa ympäröiviin kudoksiin vuotaneen nesteen takaisin laskimoihin ja imusuoniin. Turvotusten estohoidolla ehkäistään haavan tulehtumista.

Lisätietoa:

Alaraajaturvotus (Ihotautitalo)

Milloin turvotusten estohoitoa ei suositella?

Jos raajassa on akuutti tulehdusvaihe, vaikean sydämen vajaatoiminnan seurauksena syntynyt yleinen turvotus tai merkittävä alaraajan valtimoita ahtauttava tai tukkiva valtimokovettumatauti (ABI eli nilkka-olkavarsipaine on alle 0,8), ei ole suositeltavaa käyttää turvotusten estohoitoa. Mikäli alaraajaan on aiemmin tehty valtimon ohitusleikkaus, päättää turvotusten estohoidon aloittamisesta lääkäri.

Lisätietoa:

Sydämen vajaatoiminta


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  24.1.2019