Turvotuksen estohoidon toteutus

Terveydenhuollon ammattilainen suunnittelee turvotusten estohoidon toteutustavan, jonka valintaan vaikuttavat turvotuksen aiheuttaja ja sen vaikeusaste.

Turvotusten estohoitoa käytetään aina alaraajan ollessa sydämen tason alapuolella.

Epäsäännöllisesti toteutettuna turvotusten estohoito on tehotonta.

Lääkinnälliset hoitosukat ovat turvotuksen estohoidon ensisijainen hoitomuoto. Nämä sukat hankitaan erikoisliikkeestä, ja ne valitaan raajan mittojen mukaan.

Lääkinnälliset hoitosukat puetaan aamulla ennen vuoteesta nousemista ja riisutaan illalla nukkumaan mennessä. Sukat pestään käytön jälkeen, ja ne pitää uusia puolen vuoden välein.

Lääkinnällisten hoitosukkien ostopaikassa opetetaan sukkien pukemistekniikka. Sukkien pukemiseen on saatavilla erilaisia pukemisen apuvälineitä.

Tukisidoksia käytetään yleisesti ennen lääkinnällisten hoitosukkien hankkimista turvotuksen poistamiseen, ja samalla saadaan raajasta sukkia varten otettavat raajan ympärysmitat oikein mitatuiksi. Turvotusten estohoitoon käytetään joko runsaasti tai vähän joustavaa tukisidosta.

Runsaasti joustavaa tukisidosta käytetään, jos olet liikuntakyvytön tai nilkkanivelesi on jäykistetty. Tämä sidos sidotaan raajaan aamulla ennen ylös nousemista ja poistetaan yöksi.

Vähän joustavaa tukisidosta käytetään, jos pystyt kävelemään. Mikäli sidos pysyy hyvin, se saa olla paikoillaan useita päiviä yhtäjaksoisesti.

Kevyet tukisukat eli lentosukat on tarkoitettu käytettäväksi vain terveissä jaloissa. Ne hoitavat lievää turvotustaipumusta ja vähentävät jalkojen väsymistä. Niitä käytetään turvotusperäisen haavan hoidossa vain, jos et pysty käyttämään turvotuksen estohoitona tehokkaammin toimivaa lääkinnällistä hoitosukkaa.​

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa aiheesta:

Alaraajaturvotus (Ihotautitalo)


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  24.1.2019