Turvotuksen estohoidon apukeinot

Turvotuksen estohoitoa voidaan toteuttaa säännöllisellä tukisidoshoidolla tai lääkinnällisillä hoitosukilla, jalkojen kohoasennolla ja liikunnalla.

Liikunta

Kävely tai muu liikunta useita kertoja päivässä aktivoi pohjelihasta ja edistää laskimoveren palautumista sydämeen. Pohjelihasta voi aktivoida myös nilkkaa ojentamalla ja koukistamalla, esimerkiksi nousemalla varpailleen useita kertoja peräkkäin. Pitkää istumista ja seisomista tulisi välttää; se aiheuttaa painetta laskimoihin ja vaurioittaa laskimoiden läppiä.

Lisätietoa:

Liikunta

Kohoasento

Raajan kohoasennolla tarkoitetaan raajan pitämistä useita kertoja päivässä sydämen tason yläpuolella, jolloin laskimoiden paluuvirtaus helpottuu. Kohoasentoa käytetään turvotusten estohoidon alussa ensimmäisen hoitovuorokauden ajan, jos raaja on vaikeasti turvonnut ja haava erittää runsaasti.

Ylipainon pudottaminen

Alaraajan turvotusta aiheuttava ylipaino nostaa laskimoihin kohdistuvaa painetta ja vaurioittaa laskimoiden läppiä.

Lisätietoa:

Painonhallintapolku (Painonhallintatalo)

Ihon hoito

Turvotus haittaa ihon normaalia toimintaa, jolloin iho ärtyy ja kuivuu tavallista helpommin. Vältä ihoa ärsyttävien tuotteiden käyttöä ja huolehdi ihon päivittäisestä rasvaamisesta.

Lisätietoa:

Ihon hoito

Jaksoittainen painepuristushoito

Jaksoittaisessa painepuristushoidossa raajaan puetaan koneeseen yhdistetty painepussi, jolla saadaan aikaan raajassa aaltomaisesti jalkaterästä raajan tyveen etenevä puristus. Tätä hoitoa annetaan harkinnanvaraisesti turvotusten estohoidon alkuvaiheessa nopeuttamaan turvotuksen poistumista.

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa aiheesta:

Mitä muita apukeinoja turvotuksen hoitoon on? (Ihotautitalo)


Edellinen sivu

 


 

Päivitetty  24.1.2019