Verenpainetauti

Verenpainetaudissa verenpaine on pysyvästi normaalia korkeampi. Haitalliset elämäntavat ovat keskeinen syy taudin syntyyn, mutta myös perimällä on vaikutusta.

Kohonnut verenpaine vähentää terveitä elinvuosia ja lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä vaurioittamalla elimistön kudoksia. Siitä voi olla seurauksena muun muassa ihon alttius haavojen syntyyn. Haavat paranevat verenpainetautia sairastavalla hitaasti.

Verenpainetauti johtaa verisuonien vaurioitumiseen ja sen myötä verenkierron heikkenemiseen. Jos verenkierto ihossa on heikentynyt, ihoon saattaa kehittyä haava pienistäkin kolhuista tai vammoista. Haavan paraneminenkin hidastuu puutteellisen verenkierron takia.

​Verenpainetaudin toteaminen

Verenpainetaudin diagnoosin tekee lääkäri huolellisten verenpainemittausten ja muiden tutkimusten perusteella.

Taudille altistavat perimä, runsas suolan, alkoholin ja lakritsin nauttiminen, runsas tulehduskipulääkkeiden käyttö, stressi, ylipaino ja vähäinen liikunta.

Hoitamattomana verenpainetauti vaurioittaa sydäntä, aivoja, verisuonia, silmänpohjia ja munuaisia, minkä vuoksi se vähentää terveitä elinvuosia ja lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä.

Verenpaineen tavoitetaso

Muut sydän- ja verisuonisairauksien vaaratekijät moninkertaistavat kohonneen verenpaineen haitat. Yleinen verenpaineen tavoitetaso on 140/90 mmHg.

Tiettyjen sairauksien yhteydessä tavoitellaan edellistä matalampaa verenpainetasoa. Yli 80-vuotiailla tavoite voi olla 150/90 mmHg.

Verenpainetaudin hoito

Verenpainetaudin tärkein hoito on haitallisten elintapojen korjaus: vähemmän alkoholia, ravinnon suolaa ja eläinperäisiä rasvoja, enemmän kalaa, vihanneksia ja hedelmiä ja liikuntaa.

Usein rinnalle tarvitaan myös verenpainetta alentava lääkitys, joka auttaa vain otettuna. Verenpaineen säännöllinen kotimittaus on tärkeä osa hyvää verenpainetaudin hoitoa.

Kun verenpainetauti todetaan, on hoitona ensin muuttaa niitä elintapoja, jotka vaikuttavat verenpaineeseen, ellei verenpaine ole vaarallisen korkea.

Verenpainetauti ja ravitsemus

Ruokavaliosta vähennetään suolan (NaCl) määrää enintään 5 grammaan päivässä. Suosituksen mukainen suolan käytön vähentäminen tehostaa lääkkeiden verenpainetta alentavaa vaikutusta.

Ravinnon eläinrasvat olisi hyvä korvata kasviperäisillä rasvoilla, mutta kalan syönti on suotavaa.

Vähärasvaisella ja vähäenergisellä ruokavaliolla pyritään ylipainoisella vähintään 4 prosentin painonlaskuun, joka saattaa jo merkittävästi alentaa verenpainetta.

Ruokavalioon lisätään runsaasti (500 g päivässä) hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja kasviksia, samalla kuitujen määrä ruokavaliossa kasvaa. Näilläkin ruokavaliomuutoksilla on todettu verenpainetta alentavaa vaikutusta etenkin yhdessä edellisten ravintomuutosten kanssa.

Verenpainetta nostavaa lakritsia ja salmiakkia on syytä välttää.

Verenpainetauti ja alkoholi

Alkoholin käytön vähentäminen ja varsinkin lopettaminen laskee verenpainetta.

Verenpainetauti ja liikunta

Sama vaikutus on liikunnan lisäämisellä. Suosituksena on 30 minuuttia päivässä reipasta kävelyä tai vastaavaa liikuntaa.

Verenpainetauti ja lääkehoito

Jos elämäntapojen muutoksilla ei saada laskettua verenpainetta riittävästi, lääkäri aloittaa verenpainelääkityksen. Samassa yhteydessä hän määrittää jokaiselle sairastuneelle yksilöllisen verenpaineen tavoitetason muut sairaudet ja iän huomioiden.

Verenpainetavoitteeseen pääsemiseksi saatetaan tarvita enemmän kuin yksi lääkevalmiste.

Kohonnutta verenpainetta sairastavat unohtavat helposti ottaa lääkkeensä, sillä sairaus aiheuttaa oireita (päänsärky, huimaus) vain harvoin. Huomioitavaa on, että vain otettu lääkitys auttaa.

Verenpaineen seuranta

Lääkäri tai terveydenhoitaja seuraa hoidon tavoitteiden toteutumista aluksi 1–2 kuukauden välein ja sen jälkeen 6–12 kuukauden välein.

Verenpainetta on hyvä seurata myös kotona viikoittain ja tehdä silloin mittaukset kahdesti peräkkäin kahden minuutin välein olkavarresta. Mittaaminen olkavarresta on suotavampaa kuin ranteesta. Ennen mittausta tulisi puolen tunnin ajan välttää fyysistä ponnistelua, tupakointia, kahvia sekä kola- ja energiajuomia.

​Verenpainetaudin hyvä hoitotasapaino onkin oleellista myös haavojen paranemiselle.

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa:


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  24.1.2019