Munuaisten vajaatoiminta

​Munuaisten vajaatoiminnan taustalla voi olla monenlaisia sairauksia, kuten diabetes, verenpainetauti, valtimotauti, munuaiskerästulehdus, perinnöllinen monirakkulatauti sekä virtsateiden ja munuaisten bakteeritulehdukset.

Munuaisten vajaatoiminnassa kuona-aineiden sekä lääkeaineiden poistuminen elimistöstä jää puutteelliseksi. Lisäksi neste-, suola- ja happo-emästasapaino muuttuu. Vajaatoiminta kehittyy usein ilman oireita ja hitaasti. Pitkälle edenneessä munuaistaudissa oireena voivat olla väsymys, alentunut suorituskyky, levottomat jalat ja lihaskrampit. Myöhäisoireita ovat kutina, ruokahaluttomuus, pahoinvointi ja painonlasku. Runsas (>3g/vrk) valkuaisaineiden eli proteiinien eritys virtsaan voi johtaa turvotuksiin nilkoissa, säärissä ja silmäluomissa. Tällöin alaraajoihin voi syntyä turvotuksesta johtuvia haavoja.

Lisätietoa:

Veren kreatiniini (Krea)- ja eGFR-arvo kuvaavat munuaisten toimintaa. Näitä laboratoriokokeita sekä virtsan proteiinimittausta käytetään munuaisten vajaatoiminnan seurannassa. Verivirtsaisuus voi olla merkki munuaistaudista.

Munuaisen vajaatoiminnan hoidon tavoitteena on munuaisten toiminnan heikkenemisen hidastaminen ja siihen liittyvien lisäsairauksien kehittymisen estäminen. Niitä ovat sydän- ja verisuonisairaudet, anemia sekä lisäkilpirauhasen liikatoiminta.

Parasta munuaisten vajaatoiminnan ennaltaehkäisyä ja hoitoa on verenpainetaudin tehokas hoito. Keinoina ovat elintapamuutokset ja lääkehoito. Diabeteksen hyvän tasapainon ylläpito vähentää munuaissairauden riskiä tai hidastaa sen etenemistä. Samoin vaikuttavat tupakoinnin lopettaminen ja ylipainon välttäminen.

Suolan saannin rajoittaminen on suotavaa kaikille, mutta erityisesti munuaisten vajaatoimintaan liittyvien turvotusten yhteydessä sen saanti olisi hyvä olla alle 5g/vrk.

Vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa ravinnosta on hyvä vähentää ravitsemusterapeutin ohjauksessa valkuaisaineiden sekä runsaasti fosfaattia (maito- ja täysjyvätuotteet) ja kaliumia sisältävien ruoka-aineiden määrää. Turvotusten yhteydessä voidaan joutua rajoittamaan myös nesteiden nauttimista.

Munuaisten vajaatoiminta voi estää joidenkin lääkkeiden käytön tai niiden annostelua pitää vähentää.

Jos lääke- ja ruokavaliohoidosta huolimatta munuaisten vajaatoiminta etenee vaikeaksi, harkitaan dialyysihoitoa keinomunuaisella eli hemodialyysia. Vaihtoehto sille on vatsakalvodialyysi, jossa vatsaonteloon johdettu ja sieltä poistettava huuhteluneste vie mennessään haitalliset aineet. Noin neljäsosalle dialyysipotilaista on mahdollista tehdä munuaisen siirto, joka edellyttää loppuiän kestävää hylkimisen estolääkitystä.

Lisätietoa:

Muualla Terveyskylässä

Lisätietoa:

Munuaistalo

Edellinen sivu

 


 

Päivitetty  24.1.2019