Ajankohtainen

Näin hoidat kesän pienet tapaturmahaavat

Julkaistu 19.7.2019 11.30

Kun kesällä uidaan, pyöräillään ja retkeillään, välillä sattuu myös haavereita. Puhdista ja hoida haavat oikeaoppisesti, niin kesän menot voivat jatkua!

​​​​

Pienet tapaturmahaavat puhdistetaan juotavaksi kelpaavalla, kehonlämpöisellä vedellä (37 °C), ei järvi- tai merivedellä.

Vesi huuhtelee haavasta ja sitä ympäröivästä ihosta näkyvää likaa ja bakteereja. Haavan puhdistusta voi tehostaa käyttämällä saippuaa. Likaista haavaa suihkutetaan pidempään (3–5 minuuttia), puhtaalle haavalle riittää kevyt huuhtelu.

Jos haavat tulevat olosuhteissa, jossa ei ole juotavaksi kelpaavaa hanavettä, ne voi huuhdella pullotetulla vedellä tai keittosuolaliuoksella.

Pinsettejä voit käyttää tikkujen, kivien ja lasinsirujen poistoon. Kiehauta pinsetit vedessä ennen niiden käyttöä.

Haavan tulehdusta voidaan ehkäistä huolellisella puhdistamisella, haavan käsittelyllä puhtain käsin ja käyttämällä puhtaita haavanhoitotuotteita.

Mikä tahansa haava voi kuitenkin tulehtua, jolloin se vaatii lääkärin hoitoa. Haavatulehduksen paikallisia oireita ovat haavan ympäristön punoitus, turvotus ja kuumotus, lisääntyvä kipu ja märkäinen haavaerite. Jos epäilet haavan tulehtuneen, ota yhteys lääkäriin.