Kapillaarinen malformaatio

 

Siirry sanastoon

Kapillaarinen malformaatio

Tulosta

Avainsanat: KM, tuliluomi, tuliläiskä, naevus flammeus, hiussuoniepämuodostuma, kapillaarinen malformaatio, capillary malformation, CM


Kapillaarinen malformaatio (KM) on yleisin verisuoniepämuodostuma. Niitä esiintyy 0,3–0,5 %:lla vastasyntyneistä. Muutokset ovat nähtävissä heti vastasyntyneenä. Kapillaarinen malformaatio voi esiintyä itsenäisenä ihomuutoksena tai osana laajempaa verisuonioireyhtymää.

Oirekuvaus

Muutokset ovat tarkkarajaisia punaisia, sinervänpunaisia tai pinkinsävyisiä ja esiintyvät ihontasossa. Kapillaarinen malformaatio voi sijaita millä tahansa ihoalueella. Kasvoilla sijaitessaan muutokset rajautuvat dermatomien mukaisesti ja kunnioittavat useimmiten keskilinjaa. Muutokset kasvavat lapsen kasvun mukana, eivätkä hakeudu uusille ihoalueille. Ensimmäisten elinkuukausien aikana voi joskus tulla vaikutelma vaalenemisesta. Tämä ei ole kuitenkaan merkki muutoksen häviämisestä, vaan liittyy veren hemoglobiinin muutoksiin. Kapillaariset malformaatiot eivät häviä ajan kuluessa, vaan useimmiten ne tummuvat, paksuuntuvat ja muuttuvat pinnastaan epätasaisiksi. Tämä tummuminen ja paksuuntuminen tapahtuu kahdelle kolmasosalle kapillaarisista malformaatioista 50 ikävuoteen mennessä.

Perinnöllisyys ja esiintyvyys

Kapillaariset malformaatiot eivät pääosin ole perinnöllisiä. Niitä esiintyy 0,3–0,5 %:lla vastasyntyneistä.

Lisätietoa

Kyllä