Tillbaka till jobbet efter en lång sjukskrivning

En ultrasällsynt hjärninfektion slog till mitt under måndagsmötet. Det resulterade i en lång sjukskrivning. Mari Kiurus återgång till arbetet planerades tillsammans med arbetsgivaren.

Det började som en vanlig vardagsmorgon. Plötsligt började Mari Kiurus händer darra och hon tappade minnet. Först misstänkte man att det var sviter efter influensa, och Mari trodde att hon skulle komma tillbaka till jobbet efter en kort sjukskrivning.

Efter ett halvårs utredande kom man till sist fram till orsaken till symtomen: Hashimotos encefalopati, en mycket ovanlig autoimmun hjärninflammation.

 
 

- När det kom fram att sjukskrivningen skulle vara flera veckor eller rentav flera månader, fick jag börja räkna noga på hur långt sjukdagpenningen skulle räcka. Det blev väldigt svårt ekonomiskt, berättar Mari.

Arbetsgivaren var förstående till Maris situation.

– Innan jag gick tillbaka till jobbet hade vi ett trepartssamtal där arbetsgivaren, arbetshälsoläkaren och jag var närvarande. Vi beslutade att jag skulle arbeta de tre första månaderna på halvtid med partiell sjukdagpenning. Det betyder att arbetsgivaren betalade hälften av lönen och Fpa ersatte en del av den andra hälften, förklarar Mari.

Nu är Mari tillbaka på heltid men arbetar ändå efter vad hon själv orkar. Vad lärde du dig av sjukdomen?

– Jag måste sänka stressnivån. Jag räcker inte längre upp handen när någon frågar vem som vill ta hand om ett projekt till. Jag har varit tvungen att sänka farten. Jag klagar inte, jag är fortfarande vid liv, säger Mari.

Var är en ultrasällsynt sjukdom?

Ultrasällsynta – dvs. mycket sällsynta – sjukdomar förekommer ännu mer sällan än sällsynta sjukdomar. En viss sjukdom kan förekomma hos kanske en eller två personer i Finland.

Föregående sidaNästa sida

Uppdaterad  9.5.2019

Kyllä