Kan jag bli kamratstödjare?

Som kamratstödjare passar en person, som själv har haft en allvarlig eller långvarig sjukdom och är beredd att hjälpa andra som hamnat i motsvarande situation. Även personer som har sällsynta sjukdomar är välkomna till kamratstödsverksamheten.

Den som är sjuk eller har tillfrisknat från sjukdomen kan bli kamratstödjare, när han eller hon har anpassat sig till sin situation och livet känns balanserat. Anpassningen till sjukdomen och en ny livssituation är individuell, med oftast tar det 6–18 månader.

En bra kamratstödjare är pålitlig och kan lyssna på andra empatiskt men får inte själv ångest och lever sig inte fullt in i andras känslor. Kamratstödjaren får utbildning och även handledning i sitt arbete. Det är viktigt att kamratstödjaren själv har glädje av att hjälpa och att har eller hon har hyfsad ordning på sitt eget liv.

En kunnig hjälpare kan också lyssna på sin egen ork. Om man själv råkar ut för svårigheter eller kriser, är det bättre att ta en paus i hjälpandet av andra. Att vara kamratstödjare är ett frivilligt, ideellt arbete.

Hur utbildar man sig till kamratstödjare?

Många patientorganisationer och -föreningar har kamratstödsverksamhet och en del organisationer ordnar också utbildning för dem som vill bli kamratstödjare. Du kan fråga om utbildning för kamratstödjare direkt hos föreningen.

Föregående sida

Uppdaterad  13.5.2019

Kyllä